De Sf. Andrei credința spune că te poți păzi de rău cu usturoi

Publicat de Corina Muntean, 30 noiembrie 2021, 11:09 / actualizat: 1 decembrie 2021, 6:46
Pe lângă semnificația religioasă a sărbătorii Sfântului Andrei, cunoscut și ca apostolul care a evanghelizat țara noastră, sărbătoarea de astăzi are și o serie de semnificații populare. Tradițiile nu se mai țin însă decât izolat în zone rurale, spun etnografii mureșeni.
Obiceiurile tradiționale începeau din ajunul sărbătorii când oamenii foloseau o serie de practici de apărare împotriva forțelor răului. Utilizarea usturoiului era una din ele.
De asemenea, de Sân’ Andrei, cum mai este cunoscută popular sărbătoarea, se spune că fetele își pot afla ursitul iar bătrânii pot afla cum va fi vremea.
Directorul Muzeului de Etnografie din Reghin, Roxana Man:
Este sfârșitul toamnei și în viziunea populară timpul îmbătrânește. El este asociat cu viața omului care trece prin ciclurile vieții și la final de an moare și va renaște odată cu divinitatea. De aceea, toată această perioadă este încărcată de foarte multe amenințări pentru oamenii tradiționali și care culminează în această noapte de Sfântul Andrei printr-o dezlănțuire a forțelor malefice motiv pentru care oamenii ung ușile și ferestrele cu usturoi, fac semnul crucii și stau izolați în case. Acum, dacă aceste credințe mai există, ele nu mai există pentru că această demitizare s-a extins.
Pe de altă parte sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători de peste an pentru români deoarece aproximativ 800.000 de români își serbează astăzi onomastica.
Printre numele derivate din Andrei sunt Andreea, Andrada, Andras, Adi, Andi, Andu, Endre, Deea, și altele.
Le dorim tuturor La mulți ani!
Cristina Bulbescu