De Paști, gradul de ocupare al hotelurilor din Sovata va fi de 100%

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 aprilie 2022, 14:55 / actualizat: 25 aprilie 2022, 7:31
Mai mult de trei sferturi din capacitatea de cazare din stațiune este deja ocupată, mai ales că este și vacanța elevilor.
Odată cu ridicarea restricțiilor lucrurile încep să reintre în normal în industria ospitalității, spune directorul unui hotel din stațiune, Andrei Rusu. Acesta le-a pregătit oaspeților un meniu special, tradițional de Paști, iar pentru copii programe distractive și ateliere de meșteșuguri:
Perioada aceasta este aglomerată deja, începând cu vacanța copiilor. A crescut și gradul de ocupare a hotelurilor, suntem undeva pe la 85%, iar pe sfârșitul acesta de săptămână fiind sfintele sărbători de Paști, avem 100% grad de ocupare. Ne pregătim cu preparate tradiționale, în pachetul de Paște este și un prânz festiv cu specific. Pentru copii am organizat și activități de animație, sunt cu încondeiatul ouălor, cu vânătoarea ouălor de Paște, mai multe activități distractive pentru aceștia.
O mare problemă a industriei HoReCa este legată de lipsa de personal, primul test pe care acest domeniu îl are de trecut fiind sărbătorile pascale și minivacanța de 1 Mai.
Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, susține că, în pofida creșterii prețurilor la utilități și alimente, acest domeniu economic e pregătit să își reia activitatea obișnuită:
Deja aș spune că hotelurile sunt pregătite pentru vacanța de Paște și periuoada de 1 mai, Vacanța de Paște nu e una de vârf, este o creștere a activității, hotelurile se duc la nivel de 50-55%, și suntem pregătiți pentru acest grad de ocupare. Activitatea continuă să crească în perioada 1 mai, iar în iulie – august vorbim de vârf de sezon. Întrebarea e dacă hotelurile vor fi pregătite pentru sezonul de vară, unde avem probleme cu personalul. Și la partea de servire, la restaurante suntem la limită cu oamenii și căutăm aproape în toate zonele să facem angajări.
Pentru a încerca să compenseze lipsa acută de personal, peste 100.000 din cei 400.000 de angajați câți erau în HoReCa înainte de pandemie, Federația Industriei Hoteliere va organiza, în 6 și 7 mai o zi a porților deschise.
S-a luat legătura atât cu inspectorate școlare cât și cu unități de alimentație publică din mai multe județe, dispuse să accepte vizita elevilor, care să vadă la fața locului ce înseamnă o viitoare carieră în industria ospitalității.
Valeriu Russu