De mai bine de o lună, Covasna, în top 5 național, nu mai are cazuri de rujeolă
Publicat de Stan Lucian, 18 iulie 2024, 14:54
Aproape 500 de cazuri de rujeolă au fost confirmate până acum în jud. Covasna de la izbucnirea epidemiei în județ, din luna decembrie, anul trecut.
Au fost numeroase focare de rujeolă în acest interval, mai ales în comunitățile defavorizate care sunt și cele mai reticente la vaccinare, precizează coordonatoarea Programului de vaccinare din Covasna, Igyarto Gabriela:
Situația în momentul de față este îmbucurătoare. Nu avem focare deloc și nu avem cazuri confirmate din 18 iunie.”
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România au fost înregistrate până acum peste 21.000 de cazuri de rujeolă soldate cu 21 decese.
500 cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, la nivel național, și două decese, la un bebeluș din Alba de 7 luni și la o femeie de 53 de ani din Ialomița, ambii nevaccinați antirujeolic.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția că vaccinarea, la nivel global, a scăzut dramatic după pandemia de Covid-19. Față de anul 2019 sunt cu 2,7 milioane de copii mai puțin vaccinați cu toată gama de vaccinuri.
Tendința nu se confirmă și în județul Covasna unde rata de vaccinare a crescut ușor și se apropie de procentul recomandat de OMS, adică 95%.
Revine coordonatoarea Programului de vaccinare din județul Covasna, Igyarto Gabriela:
Vaccinarea merge destul de bine. La vârsta de 18 luni avem o acoperire vaccinală de 90% și la 5 ani avem 86%. Vaccinarea generală a copiilor la alte tipuri de vaccin, avem o acoperire de 87%. 95% ar fi ideal.”
Potrivit datelor prelucrate de INS, rujeola încă se regăsește în județele Brașov, Alba, Giurgiu și Mureș iar cea mai mare incidență o are Brașovul cu
340 de cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce județul Mureș are circa 220 de cazuri la suta de mii de locuitori.
Autor: Cristina Bulbescu