De la 1 iulie se modifică modul de acordare a asistenței medicale

Publicat de Corina Muntean, 28 iunie 2021, 13:02
Sistemul de acordare a asistenţei medicale se schimbă de la 1 iulie, print-o serie de modificări introduse de Guvern în contractul cadru pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl poate încheia cu spitalele, medicii şi firmele furnizoare de servicii medicale.
Scopul este ca românii să aibă un acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, diagnosticare, tratament şi monitorizare a afecţiunilor.
Astfel, se introduce un pachet de prevenţie pentru asiguraţii care au mai mult de 40 de ani şi creşte de 3 ori numărul anual al consultaţiilor la domiciliu, decontate.
Directorul Casei Județene de Sănătate Mureș, Manuel Butiulcă:
Ca și principale reglementări noi sunt asigurarea unui pachet de prevenție pentru adultul asimptomatic în vârstă de peste 40 de ani, care prevede până la 3 consultații pentru evaluarea riscului, intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile, precum și monitorizarea acestora. Tot acești pacienți vor putea beneficia de investigații recomandate de medicii de familie pentru laborator, chiar dacă la laborator s-a terminat valoarea lunară de contract. Deci nu vor mai fi limitate aceste investigații de plafonul lunar al furnizorului. Totodată a crescut numărul consultațiilor la domiciliu acordate de medicii de familie pentru asigurații înscriși în lista proprie. Dacă până în prezent se decontau 4 consultații pe an, de la 1 iulie se va deconta o consultație pe lună la domiciliul, pentru toate tipurile de afecțiuni cronice.
Todată vor fi decontate și servicii medicale necesare recuperării post-COVID. Revine directorul Manuel Butiulcă:
Pentru pacienții care au fost infectați cu COVID, având în vedere efectele pe termen lung ale acestei boli, în special la nivel pulmonar și cardiac, medicii cardiologi și pneumologi vor putea recomanda servicii conexe actului medical, furnizate de fizioterapeuți, precum și psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihică și psihoterapie.
În ceea ce privește spitalele private, acestea vor fi obligate să prezinte pacientului un deviz estimativ, înainte de internare, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului.
Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate, atât cele medicale cât şi cele nemedicale.
De asemenea, la externare spitalele private vor prezenta pacienţilor un decont.
Raluca Creț