De la 1 ianuarie prețul maxim la energie electricã va fi de 1,3 lei pe KWH pentru toți utilizatorii, indiferent de nivelul de consum
Publicat de Rotar Mirela, 23 noiembrie 2022, 08:19
Ordonanța în acest sens a fost adoptatã de comisiile de specialitate, cu votul parlamentarilor de la putere, iar azi, va intra la vot în plenul Camerei Deputaților care este for decizional.
Deputații coalitiei de guvernare au venit cu mai multe amendamente criticate de opozitie prin care se propune o reglementare parțialã a pieței de energie.
Ordonanţa pe energie a fost adoptată de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, cu toate amendamentele propuse de coaliţia aflată la guvernare.
Astfel, faţă de forma agreată în Senat, actul normativ prevede acum un preţ maxim de 1,3 lei pe kilowatt-oră pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum. Au rămas în vigoare tarifele aplicate clienţilor casnici care au un consum mediu lunar până la 100 de kilowaţi, respectiv 68 de bani şi 80 de bani pentru cei care ating un maxim de 255 de kilowaţi pe lună; peste acest prag şi până la 300 de kilowaţi preţul facturat va fi de 1,3 lei, iar persoanele cu un consum mai mare vor plăti 1,3 lei pe kilowatt-oră pentru întreg consumul.
De asemenea, s-a stabilit un preţ de 1 leu pe kilowatt-oră pentru 85% din consumul lunar realizat de IMM-uri, Metrorex, cultele religioase recunoscute oficial sau pentru operatorii economici din domeniul industriei alimentare şi care asigură servicii de utilităţi publice.
Deputaţii opoziţiei spun că amendamentele formulate de coaliţia de guvernare nu asigură predictibilitate şi nu rezolvă criza energetică. USR a susţinut că singura soluţie ar fi continuarea investiţiilor în domeniul energetic.
Deputata Cristina Prună:
Aceste amendamente nu rezolvă problema, inclusiv pragurile acelea de 1,3 lei – nu se aplică imediat. Se vor aplica de la 1 ianuarie, deci mai avem cât a mai rămas din noiembrie şi luna decembrie, când oamenii vor primi în continuare facturi explodate la energie.
Replica a venit din partea social-democratului Claudiu Manta:
Da, suntem într-o criză energetică. Însă vreau să ne reamintim un lucru, sâmburii acestei crize vin din liberalizarea sălbatică pe care aţi promovat-o în 2020. Noi acum încercăm să reglementăm preţul. Cred că de-abia acum avem o soluţie care, să zicem, va fi aplicabilă şi în folosul oamenilor..
AUR atrage însă atenţia că prin noile reglementări aprobate, costul facturilor la energie ar putea creşte. Liderul partidului, George Simion:
Ordonanţa nu şi-a făcut efectele, a creat foarte multă panică în rândul consumatorilor. Vom dezbate o seamă de excepţii, excepţie la excepţie la excepţie la excepţie, valabile până pe 1 ianuarie, când intră un alt mod pe calcul.
De cealaltă parte, reprezentanţii puterii consideră că vină amendamentele adoptate actul normativ a fost îmbunătăţit şi va fi benefic pentru clienţii casnici şi industriali.
Deputatul PNL, Laurenţiu Leoreanu:
Evident că o ordonanţă de urgenţă nu poate să elimine criza energetică şi ea vine să atenueze această criză energetică şi nicăieri nu a fost o reţetă infailibilă; va aduce un rezultat final important atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru mediul de afaceri.
Documentul legislativ va intra mâine la votul din plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.