De cinci ori mai puțini absolvenți de liceu cer ajutor de șomaj în Mureș față de anul trecut
Publicat de Corina Muntean, 16 iulie 2018, 16:24 / actualizat: 17 iulie 2018, 8:42
Până acum s-au încris la AJOFM Mureș 60 de tineri, față de peste 300 în 2017, cu toate că sunt asigurate condiții avantajoase.
Absolvenții de liceu, indiferent că au luat sau nu examenul de bacalaureat, au la dispoziție 60 de zile de la terminarea cursurilor pentru a se înregistra, explică directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef:
Din păcate, sunt foarte puțini absolvenți luați la noi în evidență, în jur de 60 de personane, comparativ, anul trecut am avut 320 de absolvenți. Presupun că vor veni pe parcurs, după ce au terminat Bacalaureatul, deși absolvenții promoției 2018 trebuie în termen de 60 de zile să fie luați în evidență. Nu cred că e o excepție, la nivel național am observat că a scăzut numărul absolvenților care vor să fie luați în evidență, deși a apărut Ordonanța 60 și au mari beneficii și absolvenții și angajatorii.”
Tot mai puțini absolvenți de liceu optează să se înregistreze în evidențele instituției, a constatat și șefa AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
În 2017 s-au inscris, până la data de 15 iulie, 31 de absolvenți, iar la acest moment sunt înscriși 98 de absolvenți. Din consilierea făcută în cadrul unităților școlare, reiese că tinerii nu sunt deschiși, nu vor să se înscrie în evidențele bnoastre, marea majoritate așa ne spun că în primul rând vor să vadă dacă intră la facultate, să vadă dacă au pe cineva plecat în străinătate, iar mulți dintre ei vor să se odihnească după examenul de Bacalaureat.”
Ajutorul de șomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni și este sumă fixă, în cuantum de 250 lei.
Absolvenții care nu sunt luați în evidențe în termenul legal, beneficiază de sprijinul AJOFM, dar nu primesc de indemnizația de șomaj.
Tinerii înregistraţi la AJOFM, care în 60 de zile de la absolvire s-au angajat cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie, în valoare de 1.500 de lei.
Valeriu Russu