De ce e bine să faci afaceri în agricultura românească
Publicat de Corina Muntean, 12 noiembrie 2018, 10:30
România înregistrează, în acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Producția record de grâu și porumb duce cifra de afaceri aproape de nivelul de 8 miliarde de euro. Rezultatul este în concordanță cu investițiile masive realizate în domeniu și cu subvențiile mari acordate fermierilor, din fonduri europene.
Agricultura nu e un domeniu în care să te apuci să faci business performant fără să ai habar despre asta. Poți să încerci să faci o agricultură de subzistență, sau să produci cât să dai pentru consum la vecini și rude, dar o afacere reală pe profit are nevoie de bani pentru investiții. În plus, pe lângă multă răbdare și nervi cu birocrația prezentă sau blocajele financiare și în acest sector ca și în celelelate ale economiei, mai trebuie să-ți și sufleci mânecile și să fii pregătit să te murdărești.
Dar, dacă ești pregătit pentru toate aceste obstacole, ai și idei numai bune de pus în practică și surse de finanțare, nu sta nicio clipă pe gânduri. Nu vei regreta. Ca țară dispunem de toate ingredientele să ne plasăm în topul european la acest capitol și de ce nu nu am putea și în mod individual sau asociativ să concurăm în performanță?
Deja, datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone. La rândul său, producția de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa. Asta înseamnă că România va prelua coroana de lider de cel mai mare producător european de porumb, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb. Potrivit datelor centralizate, și la orz şi orzoaică, România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut. S-au realizat investiții semnificative în optimizarea fluxurilor de producție, de la folosirea unor semințe performante la eficientizarea și modernizarea lucrărilor de întreținere a culturilor și recoltare mecanizată, inclusiv prin monitorizarea prin satelit.
Din multe puncte de vedere, agricultura românească a făcut pași uriași spre modernizare, iar efectele se văd în recoltele tot mai mari, de la an la an”, afirmă analiștii de la KeysFin.ro. Și în acest sector, ca și în alte domenii ale economiei, criza acută de forță de muncă își spune cuvântul. În acest context, tot mai multe firme au mizat pe soluțiile integrate, procesul de tehnologizare a agriculturii accentuându-se și mai mult. În primele 7 luni ale anului s-au înființat 1450 de companii noi (un avans de 27% față de aceeași perioadă din 2017), dar în același timp au dispărut aproape 6500, cu 33% mai multe decât în primele luni din 2017, ceea ce demonstrează că riscurile de a nu reuși să faci performanță sunt încă ridicate.
Cele mai mari afaceri din agricultura românească sunt realizate în județele Timiș (2,85 miliarde de lei), Călărași (2,54 miliarde de lei), Constanța (1,93 miliarde de lei). În zona de Centru a țării, Alba conduce detașat cu 1,1 miliarde lei cifră de afaceri. Urmează Brașovul cu 915 milioane, Mureșul cu 434, Sibiul cu 250 de milioane, Covasna cu 147 și Harghita cu 103 milioane lei, afaceri în 2017.
Sursa: www.keysfin.com
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean