De ce au românii salarii mici?

Publicat de Corina Muntean, 25 mai 2021, 08:42 / actualizat: 26 mai 2021, 8:44
Românii au salarii mici din pricina faptului că taxele patronale sunt printre cele mai ridicate. În acest context, un român ajunge să muncească 5 luni dintr-un an pentru stat, pentru că aproape jumatate din salariul lui brut se duce la buget.
În România, deși nu sesizăm, muncim mai mult pentru stat, decât pentru noi înșine. Și asta pentru că din caștigul nostru, cei mai mulți bani ajung în buzunarul statului, prin taxele pe salariu și prin cele indirecte, precum accize și TVA. Potrivit analistului economic, Adrian Negrescu, țara noastră are unul dintre cele mai mari grade de impozitare a muncii din UE, acesta ajungând la 42,7%. Practic, ca să primești un salariu de 3.000 de lei, va trebui să mai dai statului încă 2.243 de lei, corespunzători asigurarilor sociale, asigurărilor de sănătate, impozit pe venit și contribuțiilor asiguratorii pentru muncă. Pe lângă aceste taxe oamenii, în calitate de consumatori finali, mai trebuie să plătească statului TVA-ul pentru orice produs sau serviciu și accizele la carburanți, tutun, băuturilor alcoolice și alte produse de lux. În plus, dacă din cei 3.000 de lei mai trebuie să plătească o rată la casă, de 1.200 de lei, cam cât îi permite banca să se îndatoreze pe o perioadă de 30 de ani, din cei 36.000 de lei net pe care-i câștigă în toată această perioadă, la bancă se mai duc 14.400 de lei. Adică, din totalul salariului său brut, de peste 62.500 de lei aproape un sfert merge acolo. Astfel, plata primită pe munca sa de un român se duce timp de 5 luni pe an la stat și de foarte multe ori timp de alte 3 luni la bancă, ceea ce înseamnă că el trebuie să supravietuiască un an întreg cu câștigul realiat în 4 luni din an. Din rezultatele muncii în aceste patru luni, românul își cumpară alte produse și are alte cheltuieli care sunt în continuare impozitate sau accizate de stat. Analistul Adrian Negrescu este de părere că statul abuzează de angajați, pentru că în loc să stimuleze firmele să angajeze mai mulți oameni, prin facilități fiscale, și reducerea taxelor și impozitelor, în loc să lase „gura de oxigen” necesară pentru a crește salariile și a încuraja investițiile personale și consumul, statul prefera să le impoziteze la sânge, pentru că doar așa știe să atragă bani la buget.
Ca o consecință, sufocate de taxe, multe dintre firme, mai ales din zona IMM-urilor, slab capitalizate și insuficient dezvoltate pentru a putea lua credite de la bănci, aleg astfel să facă plăți la negru, economisind minimum 40% din banii, care altfel ar fi ajuns la stat ca taxe patronale, mai afirmă, conform ziare.com, analistul economic Adrian Negrescu. Iată de ce, românii vor continua să vadă Occidentul drept singura soluție pentru un salariu mai bun, în timp ce în România sărăcită de forța de muncă autohnonă, firmele vor aduce din ce in ce mai mulți lucrători pakistanezi, indieni și nepalezi, cu inerente consecințe sociale.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.