De astăzi se reia activitatea la Maternitatea Veche din Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 3 octombrie 2022, 11:54 / actualizat: 5 octombrie 2022, 9:34
Pentru aproape o săptămână, activitatea de neonatologie de la Maternitatea Veche din Târgu Mureș, așa cum este cunoscută, a fost mutată la Spitalul Clinic Judeţean Mureş după ce s-a defectat centrala secției.
A fost achiziționată o centrală nouă, cu boiler, prin urmare activitatea va fi reluată de astăzi. Din cauza temperaturilor scăzute a fost nevoie de relocarea temporară a pacientelor, a precizat pentru Radio Tg.Mureș managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
A fost o defecțiune la centrală pe care am remediat-o, deci s-a schimbat centrala. De marți, miercuri s-a oprit și fiind frig nu am mai putut să facem internări și astăzi reluăm activitatea. Așa se întâmplă de obicei, când una din cele două maternități are o defecțiune, se preiau nașterile de către cealaltă. Și noi, când au fost sus lucrări, am preluat cazurile de acolo. Asta e un contract între spitale că nu putem să lăsăm femeile să nască în condiții improprii. Trebuie să le asigurăm toate condițiile.
La Maternitatea Veche din Târgu Mureș s-au făcut mai multe modernizări în ultima perioadă, cea mai recentă fiind cea din vara aceasta, când s-a implementat sistemul național de telemedicină.A fost dotată şi linia de terapie intensivă a Secției de neonatologie cu 38 de aparate de ultimă generație. Clădirea fiind una foarte veche, mai este nevoie și de renovări exterioare, însă sunt întârzieri la programele de finanțare, mai spune managerul Spitalului, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Într-adevăr, clădirea e veche dar în fiecare an încercăm să o aducem la standarde. Acum, ultima dată, am făcut terapia intensivă pentru nou-născuți, telemedicina, și s-a renovat acolo. Am adus aparatură, Ministerul ne-a trimis incubatoare, s-au făcut ceva modificări la gazele medicinale, la rețeaua electrică, am luat un generator nou pentru că a crescut puterea (KW), acum am luat centrala cu boiler cu tot… Sigur, ar mai fi fațada, curtea o să o facem. Am avut planuri dar pandemia ne-a întârziat și acum avem alte modificări legislative, ne încadrează în alt buget pentru că a venit PNRR-ul și putem să ne încadrăm acolo… deci, se modifică multe.
Dotarea de la Maternitatea Veche cu aparatură de terapie intensivă pentru nou-născuți este un proiect în valoare de 1 milion de lei. 70% din investiție s-a făcut cu ajutorul proiectului ”Viață pentru Nou Născuți în Mureș”, demarat de Asociația ”Cristi Vasiliu” și co-finantat de Fundația Vodafone România și Consiliul Județean Mureș.
Același proiect modern de telemedicină a fost recent implementat și la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, tot prin Asociația ”Cristi Vasiliu” și cu finanțare din partea BCR.
România continuă să se afle în topul țărilor europene cu o rată a mortalității infantile de 6 la mie, aproape dublă față de media Uniunii Europene.
În țara noastră, la fiecare 7 ore un copil moare într-o secție de neonatologie din cauza lipsei de aparatură de înaltă performanță. De asemenea, doar 10% dintre cei cu malformații cardiace ajung să fie operați, astfel de intervenții fiind făcute doar la Institutul Inimii din Târgu Mureș.
Cristina Bulbescu