De astăzi, piața energiei în România devine liberă pentru consumatorii casnici
Publicat de Corina Muntean, 1 iulie 2020, 13:16 / actualizat: 1 iulie 2020, 18:54
Asta înseamnă apariția concurenței pentru cei doi mari furnizori de gaz existenți, E.ON și ENGIE, care au peste 90 la sută din totalul consumatorilor casnici.
Acum, odată cu liberalizarea, pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE se pot vedea circa 10 companii dispuse să ofere prețuri sub ale acestora.
Dar pericolul concurențial pentru furnizorii tradiționali vine de la companiile care au deja în portofoliu milioane de clienți pe segmentul de energie electrică, unii consumând și gaze naturale, observă directorul ANRE, Nagy-Bege Zoltan.
Acesta îi sfătuiește pe consumatorii români să nu consulte oferte doar dintr-o singură sursă și să semneze un contract pe minimum 12 luni:
Cei care primesc oferte doar dintr-o singură sursă, sfatul nostru este să se mai informeze, să mai ceară și alte oferte, să consulte comparatorul de preț de pe siteul ANRE, actualizat zilnic. Principalele lucruri la care trebuie să fie atenți clienții când semnează un contract sunt: de preferat ca oferta care urmează să fie acceptată de client să ia măcar pe 12 luni, pentru că consumul de gaze este ciclic. Aprope 90 la sută din consum, dacă gazul e folosit pentru încălzit, este în perioada de iarnă, noiembrie- martie. Și atunci o ofertă care pare foarte atractivă din punct de vedere al prețului dar e valabilă doar pentru lunile de vară, nu este una relevantă. Deci sfatul nostru este să cearîă oferte pe 12 luni, care să acopere atât perioada de iarnă cât și cea de vară, după care trebuie citite foarte atent clauzele și condițiile în care furnizorul poate să modifice pe viitor prețul.
Pentru ușurința alegerii, pe 29 iunie a fost lansată platform https://despre-energie.ro, (un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid) care oferă consumatorilor de electricitate și gaze informații cu privire la piața de energie și le explică acestora cele mai importante repere de pe traseul interacțiunilor lor cu companiile din sector.
Purtătorul de cuvânt al E.ON Distribuție, Adela Boțan:
Consumatorii au nevoie să înțeleagă ce înseamnă liberalizarea pieței, cum pot să evolueze prețurile la energie, de ce, cum pot să își schimbe furnizorul și de ce ar trebui să facă asta, cum pot să își producă singuri energia dar și alte teme. De aceea, consumatorii vor găsi, pe platfroma despre-energie.ro o selecție a legilor și a reglementărilor cele mai importante din piața de energie, secțiune permanent actualizată, să știe care le sunt drepturile dar să știe și care le sunt obligațiile pe care le au în relația cu furnizorii de energie.
Nu în ultimul rând ANRE subliniază că, din păcate, puțină lume face diferența între distribuție și furnizare. Astfel, când cineva decide să schimbe furnizorul, e bine să știe că nu schimbă și distribuitorul, deci nu trebuie să se lege la o altă rețea, nu trebuie schimbat nici contorul.
Distribuitorul este unic pe fiecare zonă, iar activitatea distribuitorului este în continuare reglementată prin tarife. Doar activitatea furnizorului, una comercială, de vânzare-cumpărare, este cea care s-a liberalizat începând de astăzi.
Chiar dacă și grupurile de firme E.ON și ENGI activează și pe segmentul de furnizare și au și distribuție, activitățile lor sunt clar separate.
Valeriu Russu