De astăzi, persoanele persecutate etnic beneficiază, din nou, de scutiri la impozite și taxe locale
Publicat de radiomures, 2 iunie 2016, 11:15 / actualizat: 6 aprilie 2017, 18:18
Noul Cod Fiscal, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a lăsat fără scutiri o categorie importantă de români. Este vorba de cei trecuți de 70 de ani, beneficiari de drept ai legii (189/2000) privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice.
Primăriile din județele Mureș și Harghita au interpretat diferit prevederile Codului Fiscal, astfel că unele au aplicat în continuare scutiri, iar altele, nu.
Printre acestea se numără Tîrgu-Mureș și Miercurea Ciuc.
Avocatul Poporului din Tîrgu-Mureș s-a autosesizat în acest caz și a solicitat instituției centrale să intervină pentru ca legiuitorul să corecteze această anomalie. Acest lucru s-a și întâmplat, printr-o Ordonanță de Urgență ce modifică Codul Fiscal, azi fiind publicată în Monitorul Oficial.
Avocatul Poporului din Tîrgu-Mureș, Eugen Ciobotă:
Primăria a interpretat greșit legea, lucru pe care noi l-am sesizat. Am solicitat instituției noastre că avem la îndemână mijloace pentru a sesiza Guvernul, Parlamentul… Ca atare, iată, sesizarea instituției noastre plecată de la Biroul din Tîrgu-Mureș, a adus roade și legiuitorul, Guvernul în primul rând prin Ordonanța de Urgență, ulterior Parlamentul, modifică legea, adică Codul Fiscal. Ca atare, acum Primăria trebuie să se conformeze legii și să introducă din nou, în baza de date ca persoane scutite, toți beneficiarii Legii 189 din 2000, adică persecutații pe motive etnice.”
Primăria Târgu-Mureș va respecta legea, iar mâine va publica pe site-ul instituției un anunț prin care va informa beneficiarii.
Taxele și impozitele locale achitate deja în prima parte a anului vor fi recalculate, însă scutirile sunt doar pe cote de proprietate, a precizat directorul adjunct al Direcției Economice din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș, Szoverfi Vasile:
Da, deci prin Legea 112 din 2016 s-a modificat în sensul că persoanele prevăzute de legea 189 din 2000 vor beneficia de scutire la plata impozitelor pe clădire, teren și mijloace de transport, pe cota de proprietate pe care o deține. Asta este foarte important, nu pe toată clădirea ci doar pe cotele de proprietate. Se vor recalcula impozitele în cazul persoanelor respective și sumele achitate în plus vor fi restituite.”
Beneficiarii Legii nr. 189/2000 sunt cetățenii români care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 au fost persecutați din motive etnice.
Aceștia, fie au fost deportați în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, au fost refugiați, expulzați sau strămutați în altă localitate, au făcut de muncă forțată, fie au fost supraviețuitori ai trenului morții.
Beneficiază de aceste drepturi și soția sau soțul persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare.
În județul Mureș sunt evidențiați peste 2.300 de persecutați etnic (inclusiv urmașii acestora) și 1.780 de persecutați politic, beneficiari și ei ai acestei legi.
Cristina Bulbescu