De 161 de ani, medicii militari români salvează vieți pe front și în spitale
Publicat de Rotar Mirela, 21 august 2023, 11:56 / actualizat: 21 august 2023, 17:41
Azi este celebrată „Ziua Medicinei Militare”. La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.
Este actul prin care se oficializează medicina militară, iar învățământul universitar s-a adaptat pe parcurs pentru pregătirea acestor specialiști.
Mun. Târgu Mureș, alături de București, este unul din cele două centre medicale din România care școlarizează medici militari. Secția de pregătire medico-militară Târgu Mureș s-a înființat în data de 21 mai 1990.
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș, dr. Leonard Azamfirei:
Sunt studenți bine selecționați, care fac parte din generația de aur a universității. Pe lângă componenta de pregătire medicală care are rigoarea bine-cunoscută la Târgu Mureș, ei au și o componentă de pregătire militară, care le dă o disciplină suplimentară, le dă rigoare în ceea ce fac, și reprezintă diferențierea, pe de o parte, dar și modelul, pe de altă parte, pentru studenții universității.
Studenții la medicină militară sunt printre cei mai buni studenți ai universității. Ei urmează integral cursurile UMFST și, în paralel, urmează și modulul de pregătire medico-militară din Institutul Medico-Militar:
Formarea medicilor militari începe din momentul admiterii în Institutul Medico-Militar, candidații provenind din colegii militare și licee civile.
După absolvirea a 6 ani de studiu pentru specializările medicină, medicină dentară și respectiv 5 ani pentru farmacie, viitorii medici militari trebuie să susțină examenul de licență.
Absolvenții Institutului Medico-Militar pot concura la examenul de rezidențiat pe locurile scoase la concurs de Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale pentru diferite specialități.
Autor: Raluca Creț