Datorii de sute de mii de lei la bugetul Tg.Mureșului
Publicat de radiomures, 11 decembrie 2017, 20:03
În fiecare an, 80 -85 % din amenzile date de Poliția Locală cerșetorilor și prostituatelor nu sunt achitate, fiind transformate în muncă în folosul comunității.
Însă, persoanele în cauză refuză să presteze munca și nu-și achită nici amenzile, motivând că nu au bani.
Anul acesta au fost 60 de astfel de cazuri, spune directorul adjunct al Poliției Locale Tg. Mureș, Ioan Damaschin:
În cursul anului, au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, din care 85% nu se achită de către contravenienți. Pe linia atragerii de persoane, în vederea practicării de raport sexual, sancțiunile sunt cuprinse între 1000 și 10.000 de lei, iar pe linia apelării în mod repetat la mila publică, în funcție de încadrarea juridică, amenzile sunt între 100 și 500, respectiv 200 și 1000 de lei.”
Două milioane de lei s-au strâns în ultimii 5 ani, bani care practic nu pot fi recuperați de administrația locală.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Tg. Mureș, Cosmin Blaga, susține că este un cerc vicios: primăria amendează, cei sancționați nu plătesc, nu pot fi executați silit, se merge în instanță și instanța decide tot o amendă:
Noi dăm amenzi, nu le plătesc, îi executăm silit, nu avem ce să le executăm, mergem în instanță și instanța spune: aplicați amendă! În anul curent au fost aplicate peste 500 de amenzi, în valoare totală de 215.000 de lei. În 2016, în aceeași perioadă, au fost aplicate peste 700 de amenzi, de 320.000 lei. În ultimii 5 ani, cuantumul acestor amenzi se ridică la 2 milioane de lei, fiind înregistrate peste 4000 de procese verbale.
În evidențele Primăriei mai există circa 150 de târgumureșeni care au dreptul la venitul minim garantat, dar nu toți prestează muncă în folosul comunității.
Șefa Serviciului Public de Asistență Socială din Primărie, Maior Marta spune că aceștia nu își primesc banii dacă nu dovedesc cele 16 ore muncite lunar:
În noiembrie am avut 151 de titulari de venit minim garantat, dintre aceștia 48 erau apți de muncă, restul fiind copii, bolnavi sau bătrâni. Este o formulă de calcul pentru numărul de ore pe care trebuie să le presteze în folosul comunității. De exemplu, o persoană singură are obligația să presteze 16 ore, adică practic 2 zile de lucru lunar, pentru ca să primească 142 de lei, venitul minim garantat.”
Beneficiarii de venit minim garantat locuiesc în zone defavorizate, precum Valea Rece sau Mureșeni și strâng fier vechi, hârtii sau flacoane de plastic.
Valeriu Russu