Datoria guvernamentală în statele UE a scăzut în primul trimestru al anului
Publicat de Rotar Mirela, 21 iulie 2023, 18:42
Datoria guvernamentală în statele UE a scăzut în primul trimestru al anului, arată date ale Oficiului European de Statistică.
Datoria guvernamentală a scăzut în primul trimestru al anului faţă de cel precedent cu 0,2 puncte procentuale în zona euro şi respectiv cu 0,1 în întreaga Uniune – dar şi faţă de primul trimestru din 2022 cu câte 4 puncte procentuale.
Deficitul bugetar s-a redus în primul trimestru la 3,2 la sută din Produsul Intern Brut în zona euro şi la 3 procente din PIB la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate, astăzi, de Oficiul European de Statistică.
Scăderile s-au datorat reducerii cheltuielilor totale, dar şi creşterii PIB-ului nominal, spun experţii Eurostat, care adaugă însă că măsurile de atenuare a impactului preţurilor ridicate ale energiei au avut o influenţă semnificativă asupra bilanţurilor guvernamentale, în a doua jumătate a lui 2022 şi în primul trimestru din 2023, majoritatea statelor membre continuând să înregistreze deficite bugetare.
Cu un deficit de 6% din PIB în primul trimestru din 2023, România se situează pe locul doi în Uniunea Europeană, singura ţară care înregistra un deficit mai ridicat fiind Ungaria, cu 11,1 procente din produsul intern brut la nivel european. Şi ponderea datoriei guvernamentale raportată la PIB a scăzut în primele trei luni ale acestui an, dar ţara noastră, deşi se situează pe locul 16 din 27 de state membre, se plasează pe primele locuri în ceea ce priveşte creşterea datoriei.
Analistul financiar Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România:
România e în top cinci ca şi creştere a datoriei publice în PIB în ultimii ani. De asemenea, e în top în ceea ce priveşte deficitul bugetar. Deficitul bugetar creează datorie publică pentru că trebuie finanţat prin emiterea de datorie publică, iar datoria publică nu este plătită decât dacă există excedent bugetar, ceea ce nu e cazul şi n-a fost cazul niciodată în România. Prin urmare, ea e doar refinanţată de la o scadenţă la alta.
Sursa: RRA