Datoria externă publică şi privată a României a crescut

Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2020, 11:11
Ne îndatorăm tot mai mult, iar acest lucru nu e bun pentru viitorul copiilor și nepoților, care vor trebui să ramburseze pe lângă creditele contractate și dobânzile uriașe. Datoria externă publică şi privată a României a crescut cu 7,5 mld. euro şi a ajuns la 117 mld. euro, după o creştere cu 25% a datoriei publice.
Datoria totală externă a României, publică şi privată, a ajuns la 117 mld. euro în primele 9 luni din an, după o creştere cu 7,5 mld. euro. Cea care a contribuit la creştere este datoria publică externă a României, care s-a majorat cu 25%, până la 49,3 mld. euro, arată datele publicate de Banca Naţională a României.
De la începutul anului, Finanţele au ieşit de trei ori pe pieţele externe pentru a se împrumuta. Astfel, creşterea datoriei publice directe a venit din emisiunile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare 6,3 miliarde euro şi de 3,3 miliarde dolari (circa 2,8 mld. euro), precum şi din împrumuturile nete efectuate în contul datoriei publice directe în valoare de 564 milioane euro.
Pe lângă asta, Guvernul s-a finanţat şi prin populaţie, prin emisiuni consecutive de titluri de stat Fidelis, pentru a acoperi necesarul la buget. Pe de altă parte, datoria privată, deţinută de bănci şi companii, a ajuns la 33 mld. euro, în scădere cu 600 mil. euro faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019. Din volumul total, datoria externă pe termen lung a însumat 83,6 miliarde euro, cu 12,5% mai mult faţă de nivelul din decembrie 2019, iar datoria externă pe termen scurt s-a redus cu 5,2%, până la 33,6 miliarde euro.
România a ajuns la o datorie publică internă şi externă de 451 mld. lei în septembrie, adică aproape 43% din PIB pe metodologia europeană. Ce ne-ar putea salva, limitând proporțiile dezastrului, este conjunctura internațională și cererea constantă de produse și servicii pe care le-am putea livra la export la prețuri competitive. Iar aici, un rol esențial îl joacă multinaționalele. În Top 100 al celor mai mari companii din România, care deţin un sfert din business-ul total se află 81 de multinaţionale.
Doar opt companii antreprenoriale, create şi deţinute încă de antreprenori români se află în top 100 cele mai mari firme din România. În top 100 sunt prezente 11 firme deţinute de stat, majoritatea din energie, 8 afaceri antreprenoriale şi 81 de companii multinaţionale. Top 100 generează un sfert din cifra de afaceri totală din economie cu numai 7% din salariaţi. În plus, vânzările raportate în 2019 de cele mai mari 100 de firme din România s-au majorat cu 7% faţă de 2018, arată o analiză a Business Magazin pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
Să sperăm, așadar, că marii investitori străini nu-și vor retrage businessurile de la noi, din cauza recesiunii globale provocate de pandemie.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: Business Magazin