Date privind percepţia corupţiei în România

Publicat de Corina Muntean, 9 decembrie 2019, 21:10
Cotele de impozitare, schimbarea frecventa a legislaţiei şi complexitatea procedurilor administrative sunt principalele probleme din România pe care le întâmpină companiile atunci când vor să deschidă o afacere.
În ceea ce priveşte percepţia corupţiei în ţara noastră, 97% dintre cei chestionaţi consideră că este răspândită peste tot, potrivit datelor unui sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, de Ziua Internaţională Anticorupţie.
Principala problemă întâmpinată atunci când vine vorba despre deschiderea unei afaceri în România are legătură cu politicile în domeniu și cu legislația care se schimbă foarte des, susțin 96% dintre cei intervievați. Complexitatea procedurilor administrative, cotele de impozitare sau lipsa mijloacelor privind recuperarea datoriilor sunt alte obstacole pentru întreprinderi. O problemă serioasă rămâne lipsa infrastructurii, 93% dintre respondenți considerând că aceasta este nepotrivită. Clientelismul și nepotismul sunt alte obstacole în deschiderea unei afaceri în România, la fel corupția, văzută ca o problemă extrem de serioasă de 88% dintre cei intervievați. Cele mai răspândite practici sunt mita, frauda fiscală și sponsorizarea partidelor politice cu scopul obținerii de avantaje, dar și favorizarea prietenilor sau membrilor de familie în afaceri. La nivelul Uniunii Europene, problema corupției rămâne destul de serioasă, chiar dacă ea s-a mai ameliorat în ultimii ani. Au fost adoptate reguli noi privind protecția denunțătorilor, combaterea spălării banilor, protejarea intereselor financiare ale Uniunii, precum și crearea Parchetului European.