Dacian Cioloş: „Nu este cazul să existe un intermediar între radioul public și cetățean”
Publicat de radiomures, 2 noiembrie 2016, 11:20 / actualizat: 10 noiembrie 2016, 10:36
Premierul Dacian Cioloş a reafirmat, aseară, la Radio România Actualităţi că este un susţinător al reducerii taxelor, mai ales a celor care reduc birocraţia şi complică viaţa oamenilor.
În cazul eliminării taxei radio-tv, şeful Guvernului a apreciat că nu este vorba de o taxă propriu-zisă. Mai mult, potrivit lui Dacian Cioloş, nu este cazul să existe un intermediar între radioul public, care este al tuturor românilor şi cetăţean:
Dacian Cioloş: Vedeţi, când vorbeşti oamenilor de eliminarea taxelor toată lumea se gândeşte „mai puţine biruri pe buzunar şi pe salariu’, dar sunt acolo câteodată… Aceste taxe înseamnă, de fapt, o contribuţie pe care o avem fiecare la dreptul de a fi informaţi liber, la dreptul independenţei unor instituţii publice care, pentru că sunt publice, ele trebuie să fie şi independente şi nu trebuie să depindă de semnătura unui ministru sau a unui prim-ministru, care poate să se schimbe şi care poate să aibă anumite puncte de vedere personale. De aceea, cred că în acest caz, într-adevăr, e bine când pot fi eliminate anumite taxe care cresc birocraţia, care complică lucrurile, dar în anumite cazuri poate nici nu e bun cuvântul acesta „taxă”. E vorba, de fapt, de o contribuţie pe care o face fiecare cetăţean al României direct, pentru că, sigur, unii spun „dar, de ce să nu colectăm noi banii respectivi şi să-i dăm noi de la guvern?” Pentru că nu e cazul să fie un intermediar între radioul public, care e al românilor, şi românii direct.
Realizator: Independenţa însă ne şi obligă, ne obligă să fim curajoşi, să ne atingem obiectivele, să fim alături de oameni, să riscăm poate, de ce nu?, mai mult decât un post privat, pentru că dacă postul privat depinde un patron, depinde de o anumită sumă, într-adevăr poate că asta ar fi şansa taxei, curajul de a rosti mult mai adânc nişte lucruri, nu? Ne dă o altă independenţă.
Dacian Cioloş: Absolut. Şi aici cred că radioul public ar trebui să aibă în mod natural acest curaj şi toţi angajaţii din radioul public, mai mult decât oricare alt mijloc de informare, unde pot să existe şi alte obiective de business, ceea ce e firesc, dar nu cazul pentru radioul public, şi eu ştiu că în radioul public sunt mulţi oameni care ştiu să-şi păstreze verticalitatea indiferent de cum bate vântul înăuntru sau în afară.
Interviul integral se regăseşte pe site-ul Radio România Actualităţi