Dacă vă plac obiectele de artă și le considerați o bună investiție pentru viitor, merită să vă încercați șansa joi, 26 mai
Publicat de Corina Muntean, 25 mai 2022, 13:09
O colecție de peste 200 de săbii și covoare, care au trecut proba timpului și reflectă pagini importante din istoria României sau a lumii, este scoasă la licitație în ultimul eveniment din luna mai al unei case de licitații din București.
Un sfat al specialiștilor financiari este acela că, dacă vrem să facem bani, trebuie să investim în ceea ce se apreciază în timp. Cu siguranță că printre acestea se numără și obiectele de artă. Piese istorice, de calitate muzeală, ce ilustrează peste 500 de ani de istorie de pe 4 continente – săbii care au trecut testul războaielor, din perioada tulbure a Japoniei feudale – epoca Statelor Combatante, până la cel de-al doilea Război Mondial sunt scoase azi la licitație de Casa Artmark în Licitația de Săbii și Covoare.
Selecția cu adevărat cosmopolită reprezintă o sursă de inspirație pentru designeri de interior sau pentru pasionații de istorie, care sunt în căutarea unor piese inedite cu care să decoreze spațiile contemporane, dar și o sursă sigură pentru colecționarii de piese cu valoare istorică și investitori. O apariție rară și în premieră pe piața românească de artă, dar și cea mai valoroasă piesă a licitației o reprezintă o katană, realizată de un fierar celebru, numit Kanenori, care semnează sabia de luptă. Piesa de colecție, într-o stare impecabilă, veche de 430 de ani este însoțită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia și are prețul de pornire de 4.000 de euro.
Pentru prețul de pornire de doar 350 de euro este scoasă la licitație o sabie ceremonială de ambasador din perioada împăratului Franței Napoleon al III-lea. Piesa de colecție este realizată din oțel, alamă aurită și sidef. Licitația reunește și o selecție de săbii românești, dintre cele mai rare – cea mai elegantă din perioada regalității românești – sabia de ofițer de aviație cu cifrul Regelui Carol al II-lea, făurită în 1930 – are un preț de pornire de 750 de euro. Alături de săbii și arme istorice este scoasă la licitație o mare colecție de covoare țesute în Persia, India și Turkmenistan, multe dintre ele din mătase, dar și covoare și scoarțe ce provin din ateliere românești de sec. XVIII și XIX, cu prețuri de pornire între 75 și 3.500 de euro. Cele mai rare apariții în piața de profil din România, sunt cele 8 covoare din mătase Qum, țesute cu minuțiozitate, având între 1 milion și 1 milion și jumătate de noduri pe metru pătrat. Piesele, de mari dimensiuni, provenind din Iranul secolelor XIX sau XX, sunt decorate cu motive florale ori zoroastriene și pornesc în licitație de la prețuri între 1.500 și 3.500 de euro. Din registrul rarităților face parte și singurul exemplar de covor de nuntă, de mari dimensiuni, realizat în sudul Irakului, ce ajunge în licitație pentru un preț de pornire de doar 300 de euro. Dacă vă interesează astfel de rarități și vreți să puneți mâna pe ele nu ratați licitația de online la ora 19,00, de pe platforma Artmark Live.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.