Dacă rămân cu salariile înghețate, polițiștii și grefierii vor continua protestele

Publicat de Corina Muntean, 4 ianuarie 2021, 15:30
Prima acțiune a avut loc pe 31 decembrie și s-a datorat Ordonanței de urgență a Guvernului, privind măsurile fiscal bugetare, cu prevederi de înghețare a drepturilor salariale pentru personalul din apărare, ordine publică și securitate națională.
Polițiștii sunt nemulțumiți că, fiind în linia întâi a luptei cu virusul pandemic, sunt expuși la riscuri și nu au beneficiat de nicio compensație bănească, a explicat președintele filialei Mureș a Sindicatului polițiștilor EUROPOL, Daniel Oltean:
Polițiștii, alături de jandarmi, sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, sunt printre cei mai expuși la riscuri de îmbolnăvire, iar acest lucru a și generat îmbolnăviri și decese peste media angajaților din alte familii ocupaționale. De asemenea, polițiștii nu au beneficiat de nicio compensație în bani pentru expunerea la riscul de infectare, cum ar fi cadrele medicale și asistenții sociali.
Săptămâna aceasta este programată o întâlnire la Ministerul de Interne, dar nu este exclusă o continuare a protestelor, dacă rezultatele nu sunt favorabile, a subliniat Daniel Oltean:
Vom mai avea în vedere anumite forme de protest, respectiv aplicarea de avertismente pentru toate faptele de natură contravențională constatate, refuzul de îndeplinire a atribuțiunilor care nu sunt prevăzute în fișa postului: verificarea celor izolați, amânarea de decizii de izolare și sau carantinare, refuzul de a face ore suplimentare și a oricăror forme de continuitate, sau suspendarea activității, similar judecătorilor și grefierilor. Și vom ieși în această săptămână cu un calendar de proteste pentru luna ianuarie.
În primă fază, grefierii doar au susținut protestul polițiștilor, dar având și ei propriile revendicări, implicarea loc în acest demers se va accentua în acest an, a asigurat vicepreședintele Sindicatului Național al Grefei judiciare Dicasterial, Emilia Cordoș, grefier la Curtea de Apel Tg. Mureș.
Ea a precizat că grefierii, de mai mulți ani au nemulțumiri salariale, cu excepția a trei instanțe din țară, inclusiv Curtea de Apel Tg. Mureș, unde grefierilor li s-au calculat corect salariile:
Noi doar am susținut protestul celor din apărare și ordine public. Avem și noi revendicările noastre, aceleași de ani de zile, cu salarii neunitare, cu diferențe între angajatori. Aici nu intră și curtea noastră de Apel care, cu încă alte două curți, ne-au calculat salariile correct, în baza Legii 153. Oricum, mulți dintre colegii noștri sunt plafonați la nivelul lui decembrie 2017, și nu și-au primit sporurile în procent de 45 la sută. Așteptăm să vedem ce discuții sunt, ce se întâmplă în următoarea perioadă, să vedem ce se decide la nivelul federației la care suntem afiliați.
Potrivit unui proiect de act normativ publicat anul trecut pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, salariile şi sporurile bugetarilor se vor menţine în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020,
La fel, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit rămâne la nivelul de 6.240 lei.
Măsurile îi nemulțumesc pe bugetari, care se așteptau la majorări salariale în perioada următoare.
Valeriu Russu