Dacă nu cunosc legile, copiii nici nu știu că au greșit
Publicat de radiomures, 5 martie 2018, 17:40
Acesta este unul dintre motivele pentru care se organizează, de astăzi până vineri, săptămâna educaţiei juridice în şcoli.
Școlile decid dacă participă sau nu la acest program, spune inspectorul școlar al județului Mureș, Constantin Bogoșel, fiind vizate în special liceele cu profil de administrație publică sau drept administrativ:
Sunt implicate Uniunea Națională a Notarilor Publici, parchetele de pe lângă Curtea de Apel Tg. Mureș, de pe lângă Tribunalul Mureș, ca și de pe lângă judecătoriile Reghin, Sighișoara, Târnăveni și DIICOT Mureș. Se vor aborda teme precum delincvența juvenilă, consumul de droguri, de alcool, care pot fi urmările, violența domestică în familie și comunitatea în care trăim, drepturile copiilor sau regulile de circulație.”
Inițiativa acestei acțiuni îi aparține judecătorului Cristi Danileț, fost membru CSM, care a lansat zilele trecute primul manual de Educaţie juridică pentru copii:
Avem mulți copii care au dosare penale, avem mulți copii care sunt la rândul lor victimele unor alți copii sau ale unor adulți. Din păcate, legea nu este suficient cunoscută și respectată, unii își închipuie că legea este doar pentru absolvenții facultăților de Drept. Toți aceștia trebuie să afle că, începând cu vârsta de 14 ani, orice cetățean al României este răspunzător în fața organelor legii, răspunde penal și contravențional.”
Juristul Kiraly Arthur va vorbi elevilor de la Liceul ”Bolyai” din Tg. Mureșul despre drepturile fundamentale ale omului, precum și obligațiile ce decurg din acestea:
Dacă copilul știe că sunt anumite consecințe și este supus unei judecăți în fața instanței, trebuie să dea declarații, știe că nu poate să meargă în anumite locuri sau să ia contact cu anumite persoane. Toate cele trei părți implicate în acest proces trebuie să cunoască mecanismele juridice prin care copilul poate fi implicat. Atât profesorul cât și părinți trebuie învețe copilul care sunt drepturile dar și obligațiile fundamentale, care trebuie respectate când realizează anumite acțiuni în societate.”
Printre temele ce vor fi abordate de specialiști în această săptămână a educației juridice în școli se numără implicarea elevului în deciziile comunitare, delincvența juvenilă sau copilul în raporturile sale cu școala și familia.
Potrivit statisticilor, anual, 4.000 de minori sunt victime ale răufăcătorilor, iar, zilnic, un adult agresează sexual, omoară sau tâlhăreşte un copil.
În fiecare zi sunt trimişi în judecată 5 minori pentru furt, alţi doi minori pentru că tâlhăresc pe cineva şi un minor pentru că a lovit grav o altă persoană.
Valeriu Russu