Dacă ar fi să ne naști încă odată, ce-ai vrea să fii?
Publicat de Corina Muntean, 22 ianuarie 2020, 11:03 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 17:07
Iată o întrebare la care cei mai isteți dintre noi ar răspunde: miliardar. Dacă ai fi așa de norocos, ai putea face orice ți-ai dori. Averea cumulată a 1% dintre cei mai bogaţi din lume este de peste 2 ori mai mare decât a 90 % din populația globului, iar cei peste 2100 de miliardari au mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială.
Nu sunt mulți miliardari pe planetă dar ei stăpânesc planeta, dirijând finanțele. Iar prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește cu scurgerea timpului. Cei 2.153 de miliardari de pe glob au în prezent mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială. ONG-ul Oxfam a făcut publice aceste procente și a acuzat o concentrare a averilor în special în detrimentul femeilor, aflate ‘în prima linie’ a inegalităţilor.
Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes şi de banca Credit Suisse peste 2.100 de persoane dispun în prezent de mai mulţi bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume. În plus, averea a 1% dintre cei mai bogaţi din lume ‘este mai mult decât dublă faţă de bogăţia cumulată’ de cei 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, respectiv 92% din populaţia globului, o concentrare care ‘depăşeşte înţelegerea’, detaliază raportul ONG-ului Oxfam. ‘Femeile sunt în prima linie a inegalităţilor din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate, începând cu sectorul îngrijirilor.
Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o muncă remunerată ‘din cauza unei sarcini prea mari a muncii de îngrijire care le revine în cadru privat/familial’, faţă de numai 6% dintre bărbaţi. Ori, între menaj, gătit, îngrijirea rudelor, adunarea lemnelor şi aducerea apei în unele ţări, ‘valoarea monetară a muncii de îngrijire neremunerate asigurate de femeile de 15 ani sau peste reprezintă cel puţin 10.800 de miliarde de dolari anual, respectiv de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială’.
Raportat la țări, în Franţa de exemplu, şapte miliardari au mai mulţi bani decât 30% din francezii cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogăţia ţării. România are la ora actuală doar unul sau 2 miliardari, dar chiar și așa rămânem unul din cele mai sărace popoare ale Europei. Iar concluzia ONG-uui este mai mult decât valabilă pentru țara noastră: prăpastia între bogaţi şi săraci nu poate fi rezolvată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că companiile şi cei bogaţi își plătesc partea care le revine din impozite. Un act care rămâne sub semnul întrebării, pentru că, nu-i așa? – e un cerc vicios.
Bogații stăpânesc lumea și…guvernele.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro