Cutia Neagră a Pământului

Publicat de Corina Muntean, 13 decembrie 2021, 08:54
În viitorul îndepărtat, ascunsă undeva în pustietatea din Tasmania, o structură ciudată va fi martor și va documenta sfârșitul lumii așa cum o știm. Cutia Neagră a Pământului, va fi structura indestructibilă care va spune ce s-a întâmplat cu omenirea în anii ce vor urma.
O instalație uriașă din oțel ce va fi umplută cu hard diskuri alimentate cu panouri solare, fiecare dintre acestea documentând și păstrând un flux de actualizări științifice în timp real și o analiză a problemelor grave cu care se confruntă lumea, este proiectul pe care oamenii de știință l-a numit Earth’s Black Box sau Cutia Neagră a Pământului.
Conform Science Alert, cutia va conține informații despre schimbările climatice, despre dispariția speciilor, poluare și efectele acesteia asupra sănătății. Toate vor fi consemnate de hard-discurile din structura monolitică, astfel încât viitoarele societăți să descopere într-o bună zi arhiva și să afle ce s-a întâmplat cu planeta noastră. „Cutia Neagră a Pământului va înregistra fiecare pas pe care îl facem în drum spre catastrofă. Sute de seturi de date, măsurători și interacțiuni despre sănătatea planetei vor fi colectate în continuu și stocate în siguranță pentru viitoarele generații”, menționează pagina proiectului.
Proiectul este o colaborare între Clemenger BBDO, agenția The Glue Society și cercetătorii de la Universitatea din Tasmania. Acesta este așteptat să fie finalizat într-o locație secretă la începutul anului 2022, însă sistemele cutiei sunt deja parțial active, adică „înregistrează live” actualizări în cadrul unui test beta.
„Scopul acestui dispozitiv este să ofere o versiune imparțială a evenimentelor care au dus la sfârșitul planetei, să îi tragă la răspundere pe cei vinovați și să inspire acțiuni urgente. Cum se va sfârși povestea depinde în totalitate de noi”, au mai spus creatorii Cutiei Negre a Pământului.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.