Cursurile de apă mureșene sunt închise pescuitului

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2021, 09:57 / actualizat: 13 aprilie 2021, 13:39
Vineri, 9 aprilie, a început prohibiția generală la pescuitul în habitatele piscicole naturale, în scop comercial, recreativ/sportiv și familial. Prohibiția a fost impusă pentru a permite speciilor de pește care trăiesc în apele naturale să se reproducă și să perpetueze ecosistemul în care trăiesc.
Astfel, până la data de 8 iunie, pescarilor mureșeni nu li se va permite să își desfășoare activitatea în habitatele piscicole naturale.
Lacurile private nu sunt însă închise, iar pescarii pot în continuare să practice acolo pescuitul, menționează directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Mureș, Pompei Muică:
Activitățile de recoltare sunt permise numai acolo unde societățile au autorizație de acvacultură, adică au separat partea de reproducție de cea de recoltare de pescuit. Dacă bați la poarta unei ferme piscicole, acolo vei putea pescui, există astfel de ferme și în județ dar lumea pleacă și în țară, fac o excursie și caută locurile de pescuit. Cele mai răspândite specii de pește care pot fi pescuite din lacurile private de la noi sunt crapul și carasul, menționează Pompei Muică.
Pescarii care nu respectă perioada de prohibiție și vor pescui pe cursurile de ape naturale riscă amenzi mari, spune sergent major Andreea-Iuliana Frunză, purtător de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile „Regele-Ferdinand I” din Târgu-Mureș:
Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform art. 59 lit. f din O.U.G nr. 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie conform art. 64 lit.g) din acelasi act legislativ, constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între 1 şi 3 ani.
În cazul apelor care au regim de frontieră de stat, prohibiția se va aplica începând cu 24 aprilie.
Vlad Todoran