Curs despre ”Fake News” și manipularea psihologică, pentru studenții târgumureșeni
Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2019, 17:25 / actualizat: 8 mai 2019, 20:52
Casa de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș a fost astăzi gazda unui curs mai puțin obișnuit pentru studenții UMFST, și anume fenomenul ”Fake news” (fenomenul știrilor false).
Cursul a fost susținut de Daniel David, profesor și doctor în psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Scopul cursului a fost explicarea științifică a fenomenului de știri false și a mecanismelor implicate, dar și cum acestea pot fi controlate din punct de vedere psihologic.
Cu greu ne putem da seama uneori care sunt știri false dacă nu avem repere foarte clare, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș prof. dr. Daniel David:
Și o informație falsă poate să aibă o structură logică. Problema este ce faci după ce-ți dai seama că o informație este falsă astfel încât ea să nu te influențeze. Sigur că poți face și o analiză mai specifică să-ți dai seama care informație are oarecum o probabilitate mai mare de a fi adevărată decât falsă, uitându-te la sursa de unde vine, la structura logico-argumentativă, la suportul empiric și așa mai departe. Dar, chiar dacă tu știi că informația este falsă, ea te poate influența în ceea ce faci, ceea ce gândești, ceea ce simți, într-o manieră inconștientă.
În domeniul medical, informațiile false pot să facă foarte mult rău, deoarece apar abordări care nu au nici o legătură cu știința, numite de către specialiști, abordări de tip ”hocus-pocus”.
Studenții Universității de Medicină din Târgu-Mureș sunt conștienți de pericolul reprezentat de știrile false, prezente mai ales pe rețelele de socializare:
Fenomenul de știri false este prezent la nivel global în toate domeniile, mai ales în campaniile electorale și în publicitate, spune prof. Daniel David.
În România, suntem mai puțin pregătiți pentru a înțelege și controla acest fenomen, iar cel mai bun antidot împotriva știrilor false este un set foarte clar de valori.
Revine prof.dr. Daniel David:
Este foarte important să fim atenți la sursa de informație. E foarte important atunci când ai o informație cu o mare relevanță mare pentru tine să nu te expui, să nu o analizezi atunci când ești obosit, când ești stresat, când faci alte sarcini. E foarte important atunci când știi că ceva este fals, să nu spui doar că știi că este fals. Trebuie să spui că știi că e fals și să adaugi informații adevărate. Și ceea ce este iarăși foarte important e să ai un set de valori foarte clar și bine definit, fiindcă astfel probabilitatea ca să fii manipulat și influențat, înafara valorilor pe care tu le ai, este foarte, foarte mică.
Prof.dr. Daniel David este cunoscut ca expert în domeniul psihologiei și psihoterapiei și în Statele Unite Ale Americii. Acesta predă la o școală de medicină și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York.
Cristina Bulbescu