Curierat pe bicicletă

Publicat de Corina Muntean, 17 decembrie 2020, 11:11
Din ciclul afaceri de la zero, trei tineri ardeleni au pus pe roate o firmă de curierat pe bicicletă în Cluj-Napoca în 2017, iar acum se pregătesc să „atace“ piaţa din Bucureşti. Afacerile am mers atât de bine încât anul trecut cifra de afaceri a depășit 3 milioane de lei, cu un profit semnificativ.
Trei tineri din Cluj-Napoca şi Oradea, Botond Bakos, Arpad Joo şi Balazs Halmen pasionați de mersul pe bicicletă au pus – la propriu – pe roate businessul EastRide în 2017, ca alternativă sustenabilă la livrările clasice de curierat, făcute cu maşina. Au început afacerea la Cluj-Napoca şi s-au extins ulterior în Oradea, Braşov şi Târgu Mureş. Au început cu o investiţie de circa 3.000 de euro, primită de la tatăl unuia dintre fondatori. Până când businessul a început să crească, cei trei tineri au prestat chiar ei servicii de curierat, apoi au luat în echipă colaboratori. Echipa lor numără acum patru angajaţi şi aproape 300 de colaboratori, scrie ZF, care menționează că partenerii de afacere sunt platformele mari de livrare a mâncărurilor, restaurantele, iar recent, au început să livreze şi colete, având zilnic sute de livrări. Intenționează să se extindă pe termen lung pe piaţa din România și de aceea au planificat în 2021 începerea livrărilor în în Capitală, când cei trei antreprenori se gândesc şi să-şi mărească flota şi cu maşini electrice, păstrând astfel caracterul sustenabil al afacerii.
„Avem o flotă destul de mare de scutere electrice, 30 în total, iar anul viitor vrem s-o mărim. De asemenea, vrem să deschidem serviceuri de biciclete în fiecare oraş unde suntem prezenţi, în huburile noastre“, a precizat unul dintre întreprinzători, Arpad Joo. „Am ales numele EastRide pentru că viziunea noastră este să devenim cea mai mare firmă de curierat est-europeană la un moment dat“, povesteşte Botond Bakos.
Preţurile sunt variabile şi se negociază cu fiecare client în parte, deoarece sunt mai mulţi factori de care depind: volumul livrărilor, ca număr de comenzi şi ca mărime, preţul coletelor, dacă acestea sunt sau nu fragile, timpul de livrare, distanţa medie, arată antreprenorii. Succesul le-a surâs destul de repede, anul trecut realizând o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei și un profit de 221.000 de lei.
Pentru 2021 ne propunem, printre altele, deschiderea unui dark kitchen (o bucătărie dedicată numai livrărilor), au completat cei 3 tineri ambițioși, care cred în succesul lor pe aceste meleaguri.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.zf.ro