Curățenia stradală se va efectua în regim propriu de Primăria Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2021, 14:36 / actualizat: 16 martie 2021, 17:36
Primăria va reorganiza Administrația Serelor, iar noua structură se va numi Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană.
Aceasta va prelua în totalitate salubrizarea stradală de la operatorul de salubritate, astfel municipalitatea va avea un control asupra curățeniei orașului.
Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, a arătat că, în acest fel, se va face o economie lunară de aproximativ 600.000 de lei:
Salubrizarea menajeră rămâne licitată și va fi un operator în oraș care va colecta gunoiul menajer inclusiv de la persoanele juridice, curățenia stradală este ceea ce orașele pot efectua și au dreptul prin lege să ofere acest serviciu, noi numai referitor la curățenia stradală vrem să inițiem acest program, luând exemplul altor orașe din România. Deja simțim că este mult mai mică factura pe care trebuie să o plătim lunar. Evident, procurarea utilajelor este pe termen lung, ele se pot obține și prin fonduri europene, putem aplica pentru achiziția de echipamente, respectiv se pot închiria utilaje care, iar, sunt cheltuieli mult mai mici.
Deocamdată Administrația Serelor nu are utilajele necesare, a precizat noul director, Lajos Daniel:
Deocamdată nu avem, nici nu suntem înființați, o să le procurăm. Deocamdată trebuie să aflăm ce mașini, ce utilaje ne trebuie. În fiecare an dacă achiziționăm o singură mașină, pe termen lunga va fi favorabil pentru oraș.
Noua direcție va asigura și deszăpezirea în oraș, cu economii de câteva sute de mii de lei.
Revine primarul Soos Zoltan:
Deja sunt două autocisterne, cumpărăm încă o autocisternă în acest an pentru dispersarea clorurii de magneziu, anul viitor vor fi, în afară de cele trei cisterne, circa 4-5 utilaje închiriate, ceea ce este mult mai ieftin decât să licitezi serviciul de deszăpezire. Dacă licitezi, lunar circa 1 milion, 1,5 milioane plătim doar pentru punerea la dispoziție a utilajelor, fără intervenție. Închirierea înseamnă că plătesc doar intervenția. În acest an, prin această soluție, deszăpezirea orașului Târgu Mureș a costat în jur de 700.000 de lei. Dacă era licitat, cu 1 milion de lei minim punerea la dispoziție, eram undeva la 5-6 milioane de lei cheltuieli.
Primarul Soos Zoltan a precizat că nu vor fi angajați oameni noi pentru aceste servicii, iar forța de muncă va proveni prin contracte cu firme de resurse umane.
Raluca Creţ