Curățenia râului Olt va fi monitorizată în jud. Covasna cu 8 camere video

Publicat de Corina Muntean, 13 septembrie 2021, 14:34
O primă inițiativă de ecologizare a râului Olt pe un traseu mai mare, din orașul harghitean Bălan până la limita cu județul Brașov, a avut loc sâmăta aceasta. Ea face parte din proiectul ‘Oltul cu apele curate’, desfăşurat de Fundaţia Comunitară Covasna.
Pregătirile au început din această primăvară și, până la acțiunea din 11 septembrie, au fost organ izate mai multe ecologizări ale malurilor și apei râului Olt.
De data aceasta voluntarii ajutați de utilajele Administrației Bazinale de Apă Covasna au colectat deșeurile din construcții, în timp ce Garda de mediu s-a ocupat de sancționarea celor care aruncă deșeuri industriale în zona Oltului, a explicat președintele Fundaţiei Comunitare Covasna, Berecki Kinga:
În acțiunea de sâmbătă, am mobilizat 31 de localități ce se situează lângă Olt, din care 18 au răspuns, 9 din Covasna și 9 din Harghita. In jur de 400 de voluntari s-au implicat în acțiune și s-au strâns cam 1000 de saci adică 60 de metri cubi de deșeuri. A fost și o barieră pentru peturi și colectare a deșeurilor plutitoare, o donație a asociației ”Mai Mult Verde”. Se va mai realiza și monitorizarea video a râului, în județul Covasna deocamdată, cu 8 camere ce vor fi amplasate în puncte unde se găsesc deșeuri în cantități mai mari, iar operatorul va avea acces 24 de ore din 24 la camere.
Inițiativa de ecologizare a venit de la Asociaţia ”Mai Mult Verde” din București, care a a asigurat echipament, saci, mănuși și 30 de panouri de avertizare amplasate de-a lungul Oltului, câte 15 pe jud. Covasna, respectiv Harghita.
Asociația este preocupată încă din anul 2019 de curățenia malurilor și apelor fluviului Dunărea și a afluenților săi din România, a explicat președintele Marta Popescu:
Am început pe fluviu, pentru că aici se transportă zilnic 4,2 tone de deșeuri care ajung în Marea Neagră. Și pentru că vrem să acționăm mai mult pe partea de prevenire decât de combatere, ne-am extins și pe afluenți. În primăvară am reușit să ajungem pe Someș, pe Jiu, pe Prut, pe Olt în mai multe localități, pe Argeș și pe Dâmbovița. Pe 18 septembrie organizăm o acțiune de ecologizare a lacului Izvorul Muntelui iar la sfârșitul lunii septembrie face o acțiune și instalăm o altă barieră care oprește deșeurile pe râul Buzău.
Asociaţia ”Mai Mult Verde” face un apel către mureșeni, să se alăture acestei inițiative de anvergură națională. Cei interesați pot găsi informaţii privind punctele de întâlnire pe pagina de Facebook a asociației. (la https://www.facebook.com/events/220956303318050).
Valeriu Russu