Cumpărăturile online vin la pachet cu riscul de înșelăciune
Publicat de Corina Muntean, 30 aprilie 2021, 12:57
O dată cu creșterea interesului pentru cumpărăturile online, s-au înmulțit și situațiile în care cumpărătorii au rămas cu banii luați sau au primit alte produse decât cele comandate.
Specialiștii atrag atenția asupra achiziționării de produse de pe diverse site-uri de profil, care la livrare nu corespund descrierilor iniţiale sau chiar se constată la momentul verificării coletului că sunt înlocuite cu alte produse sau sunt foarte deteriorate.
Astfel, pentru livrarea produsului, se solicită depunerea sumei solicitate într-un cont, după care bunul fie nu mai este livrat şi presupusul vânzător nu mai poate fi contactat, fie este foarte deteriorat şi se refuză înlocuirea acestuia.
Există însă o serie de pași care pot fi urmați pentru evitarea victimizării.
Reprezentantul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar de poliție Alina-Maria Ivan:
Folosiți site-uri românești, pe cât posibil. Pot fi mai ușor de detectat eventualele probleme. Verificați înainte să cumpărați recenziile site-ului/produsului. Folosiți cardul de credit, aveți mai multe șanse de a vă recupera banii. Plătiți folosind servicii de plăți sigure. Dacă vi se solicită plata prin transfer bancar, mai gândiți-vă! Plătiți doar când aveți o conexiune sigură la internet. Evitați folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi. Folosiți un dispozitiv sigur când plătiți. Atenție la ”reclame”, ”oferte miraculoase”, ”afaceri-bombă”, precum și la ferestrele pop-up care vă spun că ați câștigat un premiu fabulos.
Datele cardului oferite pe site-uri dubioase pot intra în posesia infractorilor, care din acel moment au posibilitatea de a extrage banii de pe card.
Un alt semnal de alarmă îl reprezintă limbajul folosit. Dacă exprimarea interlocutorului este presărată cu multe greșeli gramaticale, acestea sunt cauzate de traducerea directă cu un instrument disponibil online.
Raluca Creț