Cum văd mureșenii impozitarea bacșișului

Publicat de Corina Muntean, 22 octombrie 2019, 15:15 / actualizat: 22 octombrie 2019, 18:22
Măsura trecerii bacșișului pe nota de plată nu va scoate la suprafață banii negri din economie, cred târgumureșenii, care nu resping ideea acestui proiect de lege ce a trecut deja de Senat.
Inițiativa aparține ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care este de părere că astfel va crește calitatea serviciilor și va fi eliminată evaziunea fiscală.
Propunerea se aplică restaurantelor și barurilor, nivelul bacșișului încasat de la clienți urmând să fie evidențiat distinct pe bonul fiscal.
Târgumureșenii sunt, de regulă, generoși cu ospătarii:
Claudia este ospătar la un restaurant din Târgu-Mureș și crede că ideal ar fi ca la fiecare notă de plată să se lase bacșiș, așa cum se practică în Marea Britanie sau SUA:
Dacă e inclus pe nota de plată, e bine să fie așa.. măcar o cotă din nota de plată să-i revină ospătarului. Am auzit și eu că se practică și în străinătate. Toate lumea are impresia că, vai, cât ciubuc fac ospătari… Da, poate sunt zile când fac 100 de lei dar poate sunt zile când fac 30, sau poate nici atât. Sunt și oameni care pleacă fără să plătească… Mie nu mi se pare că asta e cea mai mare problemă pe care o are România în momentul ăsta încât să ne legăm fix de asta. Sunt multe altele… Cam 70-80% dintre clienți lasă ciubuc, în funcție de cât au pe nota de plată, în funcție de cât de vechi sunt clienții noștri… Cei care vin zilnic, deja e altă poveste, dar am avut până acum cam 10% (bacșiș) din vânzarea pe care o fac în ziua respectivă. Depinde foarte mult de clienții pe care îi ai și depinde și de ospătar, că dacă omul nu e mulțumit, n-o să vină să-ți lase ciubuc. Normal. Mie mi s-ar părea normal ca de la fiecare notă să iei un anumit procent. Dacă nu e prevăzut astfel, clientul lasă dacă vrea, dacă nu, nu…
Potrivit actului normativ, nota de plată de la baruri și restaurante va conține rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului. Acesta poate varia între 0% și 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat.
Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional.
Cristina Bulbescu