Cum văd mureșenii bacșișul fiscalizat

Publicat de Andrei Borz, 5 ianuarie 2023, 16:00 / actualizat: 6 ianuarie 2023, 8:33
Dacă e achitat de client la finalul consumației, bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal și impozitat începând de la 1 ianuarie.
Directorul SC Balneoclimaterica Sovata, Nagy Fulop Janos, care a făcut parte din echipa de experți ce a elaborat proiectul de lege, a ținut să clarifice pentru Radio Tg.Mureș că ospătarul nu va veni cu bacșișul direct introdus pe bonul de plată, ci se va negocia cu clientul când se pune problema plății consumației:
Una dintre cauzele pentru care oamenii s-au îndepărtat de această meserie a fost că nu se putea face o diferențiere între un ospătar de calitate și unul slab. Dacă servește ca lumea și place consumatorului, acesta este dispus să lase un bacșiș. Această formă acum s-a legalizat, statul își ia dreptul prin impozitare iar lucrătorul care a contribuit la realizarea acestui fond va lua mai mult decât cel care nu a contribuit. În funcție de regulamentul pe care și-l face fiecare unitate, consumatorul poate să dea între 5 și 15 la sută din valoarea consumației, poate să spună că ”îți dau 20 de lei” deci să fixeze un cuantum sau poate să spună că ”mi-a plăcut cum ai servit dar nu doresc să dau”.
Bacșișul este de fapt o chestiune de management, spune directorul Balneoclimaterica Sovata, iar împărțirea ulterioară a bacșișului între bucătar și chelner, de pildă, ține de modul în care respectiva unitate se organizează.
Târgumureșenii au opinii diverse. Cei care au călătorit în străinătate sunt de acord cu aplicarea bacșiului fiscalizat și la noi, alții nu au încredere că banii ajung la angajați și preferă metoda clasică:
Nivelul maxim al bacșișului stabilit prin lege este de 15 procente din valoarea consumației, iar operatorilor economici le este interzis să condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului.
Din acești bani nu vor fi plătite nici un fel de contribuții sociale, ci doar un impozit de 10%.
Nerespectarea dispozițiilor noii legi poate fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.
Valeriu Russu