Cum să ne protejăm de tâlhari

Publicat de radiomures, 17 august 2016, 11:49
Unul dintre cele mai întâlnite moduri utilizate de infractori, în vederea deposedării victimelor de bunuri sau bani, utilizând violenţa, se realizează prin smulgerea de obiecte, poşete/genţi, dar mai ales bijuterii (în general lănţişoare). Persoanele vizate sunt în general femeile, iar în special cele mai în vârstă.
Faptele se comit pe stradă sau la intrarea în imobile, iar reţinerea semnalmentelor este deseori dificilă, întrucât infractorii acţionează din spate, în fugă şi poartă, de obicei, obiecte vestimentare care împiedică observarea semnalmentelor feţei acestora.
Deşi procentul de identificare a autorilor este unul îmbucurător, fiind luate şi măsuri privative de libertate împotriva acestora, infractorii sunt deseori cercetaţi în stare de libertate întrucât nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a răspunde penal, datorită vârstei timpurii.
În acest context, se impune cu atât mai mult accentuarea demersurilor preventive, atât prin informarea populaţiei, cât şi prin măsuri specifice instituţiilor cu atribuţiuni în domeniul ordinii şi siguranţei publice.
În această ordine de idei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, vă recomandă:
• Evitaţi expunerea ostentativă a bijuteriilor, în special a celor din aur!
• Nu purtaţi în poşete mai mulţi bani decât aveţi nevoie!
• Utilizaţi carduri bancare, însă nu notaţi codul PIN pe card sau pe hârtiuţe pe care hoţul le găseşte în poşetă!!
• Evitaţi să utilizaţi prea mult telefonul mobil pe stradă! Pe de o parte telefonul este o tentaţie, iar pe de altă parte vă distrage atenţia de la posibile evenimente/accidente rutiere ori de altă natură! Această recomandare vizează în special copiii!
• Protejaţi-vă copiii, nu permiteţi să poarte asupra lor, când sunt neînsoţiţi, telefoane ori bijuterii de valoare, pentru a nu deveni victime!
• ATENŢIE!!! În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile smulse sau pretinse de agresor, întrucât viaţa şi sănătatea sunt prioritare!
• Reţineţi – dacă este posibil – cât mai multe semnalmente ale infractorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, direcţia în care a fugit, particularităţi în vorbire sau comportament şi anunţaţi imediat autorităţile prin serviciul de urgenţă 112!