Cum ne spionează gadgeturile

Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2019, 09:00
Avem o dilemă legată de etica producătorilor de smartphone-uri şi de intimitatea noastră odată cu cedarea datelor personale către dispozitivele care ne controlează viaţa. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă smartphone-ul ne ascultă conversaţiile?
Dacă ai un telefon inteligent sau o tabletă cu siguranţă te-ai întrebat, cel puțin o dată, dacă acestea te spionează. Este foarte probabil să ți se fi întâmplat să fi avut o conversație faţă în faţă cu o persoană despre un anumit subiect, iar apoi să-ți deschizi telefonul și să vezi o reclamă care se potrivește profilului tău. De exemplu, să-ți apară o reclamă la un coș de picnic după ce ai avut o discuție despre planurile de grătar din weekend. Ai putea crede că aplicația (fie ea Facebook sau Google) sau telefonul ți-ar putea înregistra conversațiile. Este adevărat sau nu?
Un fost angajat al Google, Tristan Harris, a explicat ceea ce se întâmplă de fapt atunci când primești acele reclame fix pe subiectul discuției. El susține că nu există nicio înregistrare secretă și explică modul în care este posibil să primești astfel de reclame, arată www.go4it.ro citând un articol publicat de site-ul de specialitate Quartz.
Care ar putea fi explicația pentru astfel de coincidențe?
Știu sigur, iar datele arată asta, că aplicațiile nu-ți înregistrează conversațiile, spune fostul angajat al Google. Cum este totuși posibil ca aceste aplicații să știe ce discuții ai avut? Deoarece în interiorul unui server Google sau în interiorul unui server Facebook există o păpușă mică, un fel de avatar de-al tău. O replică de-a ta. Astfel, aplicația nu trebuie să-ți asculte conversația pentru că a acumulat deja atâtea date despre tine (clickuri, like-uri etc), încât nu este nevoie, și face ca acel avatar să se comporte ca tine. Tot ce trebuie să fac este să simulez o conversație pe acel avatar și știu deja ce conversație ai avut fără să fiu nevoit să te înregistrez.
Așa că, cel puţin conform lui Tristan, nu te ascultă nimeni în timp ce vorbești cu colegul de birou despre încălțăminte, meciuri sau gadgeturi, dar adevărul poate fi mai sinistru. Companiile mari ca Facebook sau Google au ajuns să te cunoască atât de bine, încât să-și dea seama ce ai putea vrea, ce ai putea cumpăra și așa mai departe.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.
Sursa: Quartz