Cum ar fi să trăiești în cartierul de vis?

Publicat de Corina Muntean, 7 noiembrie 2018, 10:30 / actualizat: 7 noiembrie 2018, 23:55
Dar, ca să poți să faci acest lucru, trebuie să-l identifici mai întâi. Poți avea ca termen de comparație costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la educație. Odată stabilite criteriile, putem trece la comparație, asa cum o face Virgil Natea:
Un clasamantul întocmit de siteu-ul storia.ro, pe evaluarilor acordate de localnici zonelor în care locuiesc, arată că Brașovul este cel mai râvnit oraș din țară. Are cel mai ridicat punctaj la indicii siguranță (74.26 din 100 de puncte), curățenie (70.25), costul general al vieții (60.74) și liniște (65.73) și ocupă locul 2 la facilități medicale (59.09), transport (71.87), calitatea aerului (66.34), recreere (64.98) și facilități educaționale (63.17). Doar la indicatorul magazine și restaurante Brașovul este mai jos, pe locul 6 (67.16 de puncte). Primele 3 cartiere cel mai bine cotate, în ordinea preferinței locuitorilor de la poalele Tâmpei, sunt Răcădău, Valea Cetății și Centrul Civic.
Între orașele mai mari din zona de Centru a țării, din cele 38 luate în calcul, inclusiv Capitala, locul 4 este ocupat de Sibiu care stă bine la capitolele liniște, siguranță, transport și cost general al vieții și mai prost la indicatorul magazine și restaurante. Cartierele cel mai bine cotate sunt: Sub Arini, Valea Aurie și Ultracentral. Urmează pe locul 7 Miercurea Ciuc, care are cel mai curat aer din țară și, de asemenea, beneficiază de punctaje ridicate (locul 3) la recreere și liniște și locul 5 la curățenie. Dimpotrivă, ceea ce îl trage în jos este transportul (locul 37 național). Topul cartierelor este Șumuleu-Ciuc, Spicului și Eroilor.
Pe locul 10 în topul național al calității vieții din orașe se plasează Tg.Mureșul. Nu excelează decât la magazine și restaurante –locul 2 pe țară, la facilități medicale – locul 3 și facilități educaționale – locul 4. În schimb stă foarte prost la calitatea aerului și în privința transportului public. Cartierele cel mai bine cotate de mureșeni sunt Cornișa, Platou, Autogara și Diamant. Cel mai puțin râvnit este cartierul Rovinari. Mun. Sf. Gheorghe este imediat după Tg.Mureș în acest clasament național, pe locul 11. Stă bine la curățenie și calitatea aerului respirat (locul 3) și la siguranță (locul 5), dar în privința costului general al vieții și al transportului se află în a 2-a jumătate a clasamentului. Cartierele preferate sunt Simeria, Spitalului și Semicentral, iar la popul opus Ciucului. Este de consemnat însă faptul că în Topul Național 7 din primele 10 locuri sunt ocupate de orașe din Transilvania și Banat și că podiumul este completat, după Brașov, de Oradea și Cluj Napoca.
Firește, acest clasament este doar orientativ, deoarece el este întocmit subiectiv, pe baza percepției pe care o au locuitorii acelui oraș despre viața pe care o duc într-un anumit carter, fără să aibă direct, ca termen de comparație, viața dintr-un alt oraș. Chiar și așa, având tabloul general, putem spune că apropape orice familie din România și-ar dori să locuiască într-unul din cartierele bine cotate ale orașelor din top și, cu un pic de efort și susținere financiară, o și pot face.
sursa: storia.ro
Ascultati rubrica “Buzunare pline” semnata de Virgil Natea, zilnic, de luni până vineri, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM, în emisiunea Pulsul zilei”, la ora 11:40 și în reluare în emisiunea ”Sens unic”, la ora ora 16:45.
Virgil Natea /editor Corina Muntean