Culturile agricole din Mureș, afectate masiv de vremea extremă
Publicat de radiomures, 8 august 2017, 12:21 / actualizat: 11 iulie 2023, 17:20
Una din cele mai mari pierderi la culturile agricole a avut loc luna trecută în județul Mureș din cauza unei grindini devastatoare în zona Cuci, Mica, Iernut.
1.700 de hectare de culturi au fost distruse complet, dintre care peste 700 de hectare de porumb, 300 de grâu și 270 de hectare de sfeclă de zahăr.
Culturile au fost distruse în doar două ore, spune șefa Direcției pentru Agricultură din județul Mureș, Ileana Gușatu:
De exemplu, grâu au fost 324 de ha afectate. Au mai fost 711 ha de porumb, 40 ha de floarea soarelui, 171 ha de soia, 88 ha de rapiță, 271 ha de sfeclă, 62 ha de lucernă, 5 ha de legume… În total au fost distruse 1.692,92 ha într-o singură seară. În câteva ore să pui la pământ 1.700 de hectare … e ceva cumplit.”
Grindina și vijeliile din ultimele zile au afectat mai multe culturi agricole și livezi din județul Mureș în zonele Batoș, Dedrad, Ațintiș și Gornești.
În general a plouat în tot județul, mai puțin în zona de câmpie. Cantitățile de precipitații au fost cuprinse între 3 și 19 l/mp.
Beneficiile ploilor sunt deosebite, mai ales pentru culturile de legume și porumb însă seceta persistă încă în județul Mureș, spune șefa Direcției pentru Agricultură din județul Mureș, Ileana Gușatu:
Ploile căzute au un efect benefic asupra culturilor de toamnă care au suferit din cauza temperaturilor ridicate asociate cu seceta, mai ales porumbul care se află în stadiul de umplere a boabelor. Au fost și zone unde ploile au avut caracter torențial, au fost vijelii și grindină. La Batoș și Dedrad au fost mai multe probleme. Acolo comisiile locale se află în teren pentru evaluarea pagubelor. Este ceva porumb culcat, case descoperite, anumite stâni au avut probleme… și, de asemenea, la Cecălaca-Ațintiș.”
300 de hectare de livezi au mai fost afectate anul acesta în județul Mureș din cauza înghețului tardiv.
Producătorii afectați de calamități au solicitat despăgubiri de la stat care vor putea fi acordate printr-o decizie a Executivului.
Nici un producător mureșean nu avea încheiate, însă, asigurări deoarece asigurătorii refuză încheierea de polițe pentru zonele predispuse la calamități.
Cristina Bulbescu