Culturile agricole din Mureș, afectate de seceta pedologică

Publicat de Rotar Mirela, 22 septembrie 2022, 11:30
Specialiștii de la Direcția Agricolă Mureș au îndoieli că toate suprafețele raportate ca fiind calamitate în acest an se datorează secetei.
Directorul executiv al instituției, Ileana Gușatu, spune că a observat că în aceeași comună parcele alăturate arată complet diferit, una este afectată de secetă iar cealaltă are lanurile sănătoase, intacte:
Avem suprafețe foarte mici afectate de secetă, vreo 50 de hectare pe soia și vreo 50 de hectare declarate pe porumb. Nu suntem siguri că doar seceta a influențat aceste culturi sau au mai fost și unele erori de tehnologie. Pentru că mereu ne-am pus problema cum se poate ca într-o localitate să fie afectate de secetă 10 hectare, din sutele sau miile de hectare ale comunei respective.
Pe viitor, Direcția Agricolă Mureș va cere producătorului documentele privind tehnologiile folosite, a declarat Ileana Gușatu:
De acum încolo, dacă eventual mai vin astfel de solicitări pentru a se deplasa comisia la culturile respective, eu le solicit fermierilor să ne pună la dispoziție caietul cu toate lucrările pe care le-au efectuat, să văd ce tehnologie au folosit, ce sămânță au utilizat, când au semănat. Pentru că mulți, până la sfârșitul lui iunie au semănat porumbul, și atunci e normal că a început seceta din iulie și porumbul acela a fost afectat, a suferit cultura.
În Mureș, au fost afectate în total circa 50 de hectare de porumb și alte 50 de hectare de soia, iar comisiile de la Direcția Agricolă și APIA urmează să stabilească despăgubirile pe care le vor primi cultivatorii afectați.
Fiind un județ favorizat geografic seceta pedologică e rară, iar ultimele despăgubiri au fost date agricultorilor mureșeni în 2019, între 800 și 1000 de lei pe hectar.
Valeriu Russu