Cultivarea sparanghelului demonstrează că poate fi o afacere înfloritoare
Publicat de Corina Muntean, 12 mai 2023, 07:22
Fermierii care cresc această cultură când un kilogram de sparanghel și cu 35 de lei, un preț aproape dublu față de cel de import.
Sparanghelul românesc este cultivat la noi de puțină vreme, totuși suprafețele sunt în creștere. Iar asta grație cererii mari, după cum preciziează într-un reportaj Pro Tv. Clienții îl caută pentru valoarea nutritivă, astfel că unii producători au recolta rezervată, cu toate că planta este vândută mai scump decât cea din import.
Un producător din județul Neamț, a adus acasă ideea cultivării sparanghelului din Italia, unde a lucrat 15 ani, tocmai la cules. Revenit pe plaiuri natale, el și-a dezvoltat propria afacere. Trei ani a durat până la prima recoltă. Dar așteptarea a meritat, iar acum culege sparanghel toată luna aprilie până la jumătatea lui mai. Temperatura optimă pentru dezvoltarea sparanghelului este de 20-22 de grade Celsius. În aceste condiții, poate fi recoltat la câteva zile, apoi planta crește din nou.
Investiția inițială a fost de aproximativ 10.000 de lei. Acum, într-o săptămână bună, bărbatul câștigă și 3.000 de lei, meționând „Nu mai facem faţă comenzilor. Vrem să mai plantăm un hectar.”
Zilele acestea a încept recoltarea sparanghelului cultivat de o familie de sălăjeni din Gâlgău Almașului, a cărei producție este distribuită în București și jud. Cluj. Familia Mureșan a renunțat cu ani în urmă la muncă în Germania și s-a întors acasă unde a pus bazele unei ferme în care cultivă sparanghel, plantă căreia i se mai spune și „leguma regală”. Și în acest an, Dorin și Cornelia Mureșan cultivă sparanghel pe o jumătate de hectar de teren. Din fermă, sparanghelul este furnizat mai multor restaurante din țară, acolo unde meniul conține și preparate mai deosebite. La cultivarea sparanghelului muncește întreaga familie, fiind o muncă de echipă.
Sparanghelul, o plantă care are frunze nedezvoltate, asemănătoare ca aspect cu solzii de pești, este o plantă versatilă deosebit de apreciată pentru calitățile sale nutritive: poate fi utilizat drept ingredient într-o salată, garnitură pentru friptură sau o gustare sănătoasă între mese, mai ales pentru că se gătește foarte ușor.
Dar sparanghelul importat vine și congelat. Anul trecut, au fost aduse din afară 600 de tone, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel autohton costă aproximativ 35 de lei kilogramul, față de 20 cel din import.
Cu toate că cel românesc este mai scump, clienții îl cumpără.
Conform datelor INS, suprafața totală cultivată cu sparanghel în România este de 171 de hectare dar numărul plantațiilor este în creștere.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.