Cultivarea alunului s-a transformat pentru o familie din Alba, în doar câţiva ani, dintr-un hobby într-o afacere
Publicat de Corina Muntean, 1 aprilie 2022, 11:00
Un antreprenor ardelean a pus în urmă cu aproape 10 ani bazele unei mici plantații de puieţi de alun, situată în Ciuguzel, comuna Lopadea Nouă, jud. Alba, fiind ajutat de fratele său stabilit de 2 decenii în Italia, care dezvoltase deja o astfel de afacere în peninsulă. La vremea respectivă, bărbatul nu avea experienţă în agricultură, bazându-se pe ceea ce a învăţat de la fratele său. Ulterior, a urmat Facultatea de Agronomie, iar la ora actuală, pe lângă faptul că se ocupă de afacerea de familie, oferă consultanţă celor care doresc să înfiinţeze plantaţii de alun.
Potrivit Agerpres, Daniel Crăiţa a pornit afacerea cu 4 hectare de puieți și a ajuns la 12 hectare plantate cu aluni. Investiţia realizată din fonduri proprii a însemnat peste 4.000 de euro la hectar.
Daniel Crăiţa:
Până în două hectare este un hobby. Între două şi cinci hectare deja este un business de familie, o afacere de familie care îţi permite să te întreţii. O familie de patru persoane de prin anul şapte, opt de plantaţie poate să aibă un venit pe cap de membru undeva la 1.000 de euro pe lună, dacă are cam cinci hectare. Peste cinci hectare este o afacere business, care implică şi costuri iniţiale mai mari, adică trebuie cumpărate utilaje, este o afacere la nivel industrial.
Acesta şi-a adus materialul săditor din Italia, iar ulterior s-a extins din lăstarii dezvoltaţi în plantația sa. El a precizat că parte din afacerea sa se formează din cultura alunului, iar altă parte din producţia de alune în sine. Daniel Crăiţa arată că, dacă până în urmă cu şapte-opt ani cultura alunului în România era ca şi inexistentă, în ultimii ani, atât prin investiţii private, dar mai ales pe fonduri europene, s-au înfiinţat foarte multe plantaţii noi:
Oamenii au prins gustul. Este o cultură de nişă. Condiţiile pedoclimatice permit în majoritatea teritoriului ţării să se producă alune de calitate şi la parametri normali, pornind din Tulcea, Constanţa, unde sunt plantaţii de peste 200 de hectare, până la Satu Mare. Unul dintre dezavantaje este faptul că intră puţin mai târziu pe producţia economică decât alte specii.
În ceea ce îl priveşte, el a spus că încearcă să crească plus-valoarea afacerii, adică să nu vândă doar materia primă, aluna în coajă, ci să facă şi procesare. În general, alunele în coajă se comercializează la o medie de 2,70 euro pe kilogram, dar anul acesta a fost cerere mare de alune. S-au vândut la 3,70 – 4 euro pe kilogram.
Investitorul a subliniat însă că, din punct de vedere al valorificării alunelor, nu sunt şi nu vor fi probleme, pentru că unul dintre cei mai mare procesatori de alune din lume, din Italia are intenţia de a deschide trei puncte de colectare în România, în Banat, în Transilvania şi în sudul ţării.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.