Culoare protejate pentru transportul materiilor prime și al mărfurilor agricultorilor
Publicat de Corina Muntean, 31 martie 2020, 18:38 / actualizat: 2 aprilie 2020, 10:45
Este ideea lui Nicu Bumb, procesatorul care a creat celebra Telemea de Ibănești, pe care o va propune Guvernului, dacă se va ajunge la izolarea completă a țării din cauza pandemiei.
Înainte însă, se va consulta cu colegii săi, fermieri și agricultori din județul Mureș, pentru a găsi cea mai bună formă pentru ca măsura să devină lege, a declarat pentru Radio Târgu Mureș Nicu Bumb:
Ar trebui să se organizeze, printr-un culoar sau un coridor de transfer de produse, începând de la materiile prime care vin spre unitățile de procesare cât și valorificare. Dacă nu, țăranul și fermierul nu vor mai avea ce să facă cu laptele ca materie primă, iar noi nu o să mai avem ce procesa. Și atunci vor aduce la supermarketuri produse din afara țării, care să acopere acea perioadă, de 14 zile, cât, Doamne ferește, se va organiza o carantină națională. Astfel că șoferul cu laptele nu se va opri de la plecarea din fabrică până la unitatea de procesare. La fel, și angajații care lucrează în sectorul alimentar și care vin pe schimburi, o să plece la ora precisă de acasă și nu se opresc nicăieri și nu au contact cu nimeni până la unitate.
Pentru a evita o contaminare a tuturor angajaților, producătorul agricol mureșean Constantin Pogăcean se gândește la formarea unor grupe restrânse de angajați care să nu comunice între ele.
Acesta apreciază că și agricultorii sunt, la fel ca medicii, polițiștii sau pompierii, o categorie specială a României, care ar trebui protejată în această perioadă:
O să trebuiască să facem grupe mai restrânse, dacă se îmbolnăvește cineva dintr-o anumită grupă, trimitem doar grupa aceea în izolare pentru că altfel categoric ne blocăm. Eu cred că pe lângă medici, pompieri, polițiști sau militari, și noi, fermierii va trebui să lucrăm, altfel chiar că anul viitor nu o să fie mâncare. Luna aprilie pentru porumb și pentru livezi e o lună foarte importantă, în care va trebui să facem lucrări. Dacă ne oprim, nu știu dacă vom avea producție, mai ales la livadă.
Agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă de primăvară, în care ar trebui să fie în plină desfăşurare campania de însămânţări pentru că blocarea activităţilor agricole va costa România foarte scump.
Valeriu Russu