Cufărul lui Eminescu la Târgu Mureş
Publicat de Stan Lucian, 22 mai 2024, 15:01 / actualizat: 22 mai 2024, 16:14
Cufărul lui Mihai Eminescu, achiziţionat de un om de afaceri de la cea mai mare casă de licitaţii din ţară, în anul 2017, este expus, până în data de 15 iunie, în Biserica de lemn ‘Sfântul Arhanghel Mihail’ din Târgu Mureş.
Supranumită Biserica lui Eminescu, l-a găzduit într-o noapte de iunie, în 1866, pe poet şi i-a servit drept inspiraţie în „Geniu pustiu”.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, a arătat în cadrul ceremoniei de la Biserica de lemn din Târgu Mureş că, în timpul călătoriei sale de la Cernăuţi la Blaj, Mihai Eminescu avea o traistă înfiptă-n băţ:
În cartea lui Călinescu, ‘Viaţa lui Mihai Eminescu’, precum şi în ‘Istoria literaturii române de la origini până în prezent’ a lui Călinescu se face această menţiune legată de traseul lui Eminescu de la Cernăuţi la Blaj. Iar şederea lui la Târgu Mureş e consemnată ca începând în turla bisericuţei de lemn, unde a dormit o noapte pe un braţ de paie ude şi nicidecum nu avea cu el un cufăr. De altfel şi din romanul ‘Geniu pustiu’ reiese acest moment al trecerii lui Eminescu pe aici, cu traista pusă într-un băţ şi nicidecum cu un cufăr. Dar cufărul apare pe traseul devenirii lui, cu siguranţă în momentul în care el a ajuns la Viena şi la Berlin. Acolo cu siguranţă că l-a putut însoţi un cufăr.”
La un secol după ce a fost adăpost pentru Eminescu, biserica de lemn a fost în pericol de prăbuşire, după ce în 1964 a fost închisă.
Între anii 1986-1989 a fost reaşezată pe un soclu de piatră, fiind astfel salvată.
Autor: Sanda Vițelar