Cu 30 % mai mulți beneficiari de ajutoarele sociale în județul Mureș
Publicat de radiomures, 11 ianuarie 2016, 17:28
Din estimările Agenției Județene de Prestații Sociale Mureș, numărul de prestații sociale va crește foarte mult în 2016, odată cu intrarea în vigoare a unei modificări legislative care scoate alocațiile de stat din calcului venitului minim garantat.
Nu se mai iau în calcul o serie de prestații sociale, printre care alocațiile de stat pentru copii, bursele sociale și veniturile agricole.
Prin urmare, va crește semnificativ numărul beneficiarilor de ajutoare sociale, de venituri suplimentare pentru întreținerea familiilor, dar și ajutoarelor de încălzire.
Directorul AJPIS Mureș, Baricz Semina:
Până acum, la acordarea venitului minim garantat, se calcula și alocația de stat. Din luna ianuarie 2016 nu se mai calculează. Această alocație de stat este scoasă din fișa plății. Noi am estimat că aproximativ 30% vor crește dosarele pentru ajutorul de susținere a familiei pentru că sunt foarte multe familii care au copii sub doi ani care au alocație de 200 de lei și atunci la doi copii minori sunt 400 de lei. Dacă până acum primeau 142 de lei, din start , eliminate cele două alocații pentru copii, vor primi 450 de lei.”
La nivelul județului Mureș sunt, la această dată, peste 11.200 de beneficiari de ajutoare pentru încălzire, dintre care 9.400 sunt beneficiari direcți de ajutoare pentru lemne.
Odată ce prestațiile sociale scoase din baza de calcul, numărul celor care vor putea beneficia de ajutoare de încălzire cu lemne, gaz, energia termică și electricitate va crește.
Oamenii nu mai trebuie să depună noi documente de venit, doar autoritățile locale.
Primăriile au la dispoziție luna aceasta pentru a depune la sediul Agenției de Prestații situația actualizată, mai ales că beneficiarii de ajutoare sociale nu vor mai fi obligați să plătească la zi impozitele și taxele pentru a beneficia de aceste drepturi bănești.
Revine directorul executiv al Agenției Județene pentru Prestații Sociale Mureș, Baricz Semina:
Pentru curent, gaze și energia termică avem un contract cu furnizorii direct, nu-i plătim noi, doar lemnele le plătim noi și plățile au fost făcute pe 5 luni, chiar înainte de Crăciun, toți banii. Dar, acum se face o reevaluare pentru că vor fi mult mai mulți care vor beneficia de aceste drepturi. Primăriile au timp luna ianuarie, până la sfârșit, să aducă toate aceste documente. Aici, mai este o situație de care noi, ca instituții publice trebuie să ținem cont. Până acum dacă (beneficiarii) nu aveau plătite toate taxele și impozitele, ajutorul minim garantat era oprit. Acum nu se mai oprește. Primarii trebuie să facă în așa fel încât aceste taxe și impozite să le reeșaloneze.”
În 2015, în județul Mureș au beneficiat de ajutoare privind venitul minim garantat, peste 7.500 de persoane, la care se adaugă alte 9.000 de ajutoare privind susținerea familiilor.
De asemenea, peste un milion de copii din județ au beneficiat de alocații de stat, la care se adaugă aproape 3.800 de indemnizații de creștere a copilului.
Venitul minim garantat pentru o persoană este 142 de lei, pentru două persoane, 255, pentru familiile cu trei persoane este 357 de lei iar pentru cinci persoane, 527 de lei.
Cristina Bulbescu
Foto: www.auto-bild.ro