Crucile de la Valea Uzului, din nou motiv de dispută
Publicat de Rotar Mirela, 10 iulie 2023, 13:37
150 de cruci de lemn au fost amplasate sâmbătă, în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, de membrii unor asociaţii româneşti din întreaga ţară. Asta s-a întâmplat după ce parcela românească, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei.
Iniţiatorul acţiunii, preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a declarat că aceste cruci au fost amplasate pentru a cinsti memoria eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial. El susține că acţiunea e una legitimă şi a precizat că va solicita, ulterior, avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE):
Cele 150 de cruci de lemn sunt în proprietatea Asociației Calea Neamului și oricine se va atinge de ele va răspunde în fața legii. Pe 13 iulie vom fi primiți în audiență la Ministerul Apărării Naționale și vom solicita pentru ele avizul ONCE. Crucile nu pot fi îndepărtate fără o hotărâre judecătorească definitivă. Aceasta până se pronunță, durează câțiva ani, iar noi, între timp putem intra în deplină legalitate.
Tîrnoveanu a mai menţionat că dacă se va contesta în instanţă amplasarea acestor cruci şi ele vor fi înlăturate, a doua zi vor fi amplasate din nou, ori de câte ori va fi nevoie. El a mai spus că va contesta şi amplasarea crucilor ridicate pentru soldaţii maghiari, care – spune acesta – nu au avizul ONCE.
De cealaltă parte, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, afirmă că amplasarea celor 150 de cruci în cimitir constituie infracţiune și că a fost depusă o plângere penală împotriva lui Mihai Tîrnoveanu, care nu ar fi primit avizul CL Sânmartin, care administrează cimitirul din Valea Uzului.
Prezent sâmbătă la cimitir, Borboly a deplâns neputința forțelor de ordine care nu au oprit desfășurarea acțiunii și deschiderea șantierului pentru amplasarea crucilor de lemn:
Înțelegerea din 30 iunie, împreună cu Ministerul Apărării, cu ONCE, cu județul Bacău, cu orașul Dărmănești, trebuie respectată. Acțiunea de sâmbătă a venit tocmai ca să se oprească drumul spre pace, spre dialog și de cinstire a eroilor, indiferent sub ce steag au căzut. Facem un denunț astăzi și o petiție către Ministerul de Interne. Codul Penal spune că degradarea unui cimitir în care sunt și eroi, se pedepsește cu închisoarea.
Reamintim că Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia de construire a 50 de cruci pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii ce şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti. Instanța a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie rămasă definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, din 10 februarie 2023.
Pe 29 iunie Borboly Csaba a anunţat că primăria Dărmăneşti a aplicat decizia instanţei şi a înlăturat crucile de beton şi monumentul din incinta cimitirului.
Autor: Valeriu Russu