Cruce de procesiune din Sibiu, recuperată după cinci ani

Publicat de Corina Muntean, 28 iulie 2021, 12:42
O cruce de procesiune, datată din secolul al XIII-lea, şi care a fost furată, în urmă cu cinci ani, din Muzeul Bisericii Evanghelice din oraşul sibian Cisnădie, a fost recuperată, zilele trecute, de poliţiştii sibieni şi redată proprietarului.
Valorosul obiect de cult religios fusese pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind introdus şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase, informează un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu.
După cinci ani de la furt, în data de 26 iulie a acestui an, investigatorii care au lucrat la acest caz, au reuşit să identifice persoana bănuită, un localnic din Cisnădie, în vârstă de 50 de ani, şi să recupereze obiectul de patrimoniu.
Cercetările în acest caz sunt continuate de către poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, când a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult, aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii. Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII -lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.
Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.