Criza energetică creează dificultăți pentru operatorii din transportul public
Publicat de Andrei Borz, 18 noiembrie 2022, 16:50
Este principala temă de dezbatere a ședinței lunare a comitetului director al Federației Transportatorilor Urbani și Suburbani și Metropolitani de Călători care se desfășoară astăzi la Târgu Mureș.
La ședință participă reprezentanți din transportul public din mai multe județe care deja folosesc autobuze electrice şi se confruntă cu costuri uriașe.
Dacă nu va fi plafonat prețul energiei electrice și pentru transportatori, mulți dintre ei vor falimenta, a precizat coordonatorul dezbaterii, directorul Companiei de transport din Cluj Napoca, Liviu Neag:
Noi, operatorii de transport și, în special, cei care utilizăm transportul electric, mp refer aici la autobuzele electrice, la tramvaie, la troleibuze, suntem încă într-o situație neclară. Nu ne ferim să vă spunem că dacă nu se va rezolva problema în zona aceasta a plafonării energiei sau găsirea unor soluții a unui preț care să fie accesibil pentru operatorii de transport, vă pot spune că majoritatea operatorilor de transport, mai ales din orașele reședință de județ, vor intra în câteva luni într-o zonă de faliment, într-o zonă de blocaj financiar.
Problema transportatorilor ar putea fi rezolvată de la 1 ianuarie anul viitor, când se așteaptă să intre în vigoare o modificare legislativă ce va plafona la un leu prețul unui kwh pentru mai multe categorii de consumatori, a anunțat vicepreședintele ANRE prezent la dezbatere, Nagy-Bege Zoltán:
Planul este ca începând cu 1 ianuarie 2023, odată cu aplicarea mecanismului prevăzut de OUG 153 să se schimbe anumite reguli. Nu se va schimba regula în privința plafoanelor pentru consumatorii casnici care vor avea în continuare 68 de bani sau 80 de bani, nu se schimbă regula în privința IMM-urilor, a industriei alimentare și instituțiilor publice care vor avea în continuare nivelul de un leu. Probabil că se vor introduce încă câteva categorii în acest plafon de un leu, foarte probabil și transportul public pentru 85% din media consumului de anul trecut. Practic, noutatea ar fi ca toți cei care în acest moment nu beneficiază de un plafon, să beneficieze de un preț plafonat de 1,3 lei cu toate tarifele, accize, contribuții și TVA inclus.
Criza energetică nu are o cauză internă, ci este legată de contextul geo-politic în care ne aflăm a precizat senatorul Antal Lóránt, membru în Comisia de specialitate:
Într-adevăr este o criză energetică. În România nu s-a născut aceasta din motive strict suverane a țării noastre, cu această criză s-a născut prin prisma crizei geo-politice a războiului din Ucraina dar astfel au reieșit la suprafață multe probleme nerezolvate din domeniul energiei, în ceea ce privește România. Este vorba de problemele nerezolvate de companiile de distribuție, de producătorii de energie electrică…
A doua parte a ședinței transportatorilor a continuat cu o prezentare a ofertei turistice din județul Mureș, a infrastructurii de transport, inclusiv aeroportuare, și a investițiilor realizate sau în curs de realizare în acest sector.
Cristina Bulbescu