Criza de imunoglobulină se adâncește

Publicat de radiomures, 1 noiembrie 2017, 14:19
Părinți și pacienți disperați de lipsa tratamentelor cu imunoglobulină au protestat ieri în fața Ministerului Sănătății de unde au primit asigurări că problema se va rezolva.
Răspunsul nu îi liniștește, însă, pe pacienți, care spun că soluția Ministerului de a achiziționa produsul pe nevoi speciale nu este bună.
Criza imunoglobulinelor pentru diferite tipuri de boli acute sau cronice, precum cele autoimune, durează de luni de zile.
Unul din cei doi producători de pe piața românească a oprit fabricarea, iar celălalt s-a retras de pe piață din cauza prețului prea mic.
Acum, pacienții sunt expuși la un risc maxim, spune președintele Coaliției asociațiilor de pacienți din România (COPAC), Radu Gănescu:
Modul de producere a imunoglobulinelor este exact ca și la vaccinuri. Fiind un produc biologic, nu poți să găsești de azi pe mâine o cantitate suficientă, care să acopere o gaură în piață. Asta înseamnă că, pe moment, situația e critică pentru că nu ai de unde aduce chiar dacă vrei să iei. Pentru pacienții care au probleme de imunitate, (lipsa tratamentului) este un risc major pentru că ei sunt descoperiți, practic, în fața oricărui factor extern. E chiar foarte periculos și poate duce la deces.”
Ministerul Sănătății a anunțat că va continua demersurile la Compania Națională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale până la găsirea unei soluții permanente.
În prezent, “Unifarm” a achiziționat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene.
Această cantitate ajunge doar pentru cazurile de urgență, în timp ce pacienții care vor să-și cumpere din străinătate tratamentul trebuie să scoată din buzunar circa 100 de euro, pentru fiecare fiolă.
Cristina Bulbescu