Criză de citostatice la Clinica de Hematologie din Tg. Mureș

Publicat de radiomures, 19 ianuarie 2016, 12:24
Situația nu este nouă, în ultimii ani au fost mereu perioade în care unul sau mai multe medicamente au lipsit din tratamentul bolnavilor de leucemie, cancere ganglionare sau alte boli hematologice grave.
Medicamentele pentru toate aceste afecțiuni trebuie asigurate prin Programul Național, însă ele nu pot fi achiziționate de spital deoarece nu se găsesc pe piață. În unele cazuri medicii le înlocuiesc cu altele mai ieftine, dar care nu sunt la fel de eficiente.
Clinica de Hematologie din Tîrgu-Mureș funcționează în condiții precare, spune șeful acesteia, Benedek Istvan, situație care ar putea fi rezolvată anul acesta de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, în subordinea căruia se află.
Situația e mai alarmantă (la secția de Hematologie), la condițiile de spitalizare, pregătirea transfuziei și prepararea ei dar avem promisiuni de la Spital că o să punem la punct. Așteptăm. Problema cea mai neplăcută este că tot mereu apar niște lipsuri de medicamente, citostatice, care sunt de bază în anumite boli și protocolul dacă îl administrezi numai parțial, atunci obții rezultate mult mai slabe. Asta ce înseamnă? O parte a bolnavilor mor.”
În cazul în care se respectă toate protocoalele de tratament, rata de vindecare a bolnavilor ar putea ajunge până la 80%.
Lipsa citostaticelor duce însă la o rată mai mare de deces, astfel că doar 40% dintre pacienți se vindecă, spune șeful Clinicii de Hematologie din Tîrgu-Mureș , prof. dr. Benedek Istvan:
Dacă protocolul este administrat așa cum este fixat, nu numai la noi ci peste tot în lume, atunci poți să obții vindecări cu rezultate formidabile, față de ce s-a obținut acum 30-40 de ani. Poți să obții vindecare până la 80% a bolnavilor. Dacă lipsește un medicamente de bază care intră în protocol, și asta trăim la ora actuală că lipsește un medicament, atunci imediat scade foarte mult rata de reușită a tratamentului.”
La Clinica de Hematologie din Tîrgu-Mureș sunt internați, lunar, câte 100 de pacienți, mulți dintre ei venind din toată țara.
Două treimi dintre ei nu pot beneficia însă de tratament complet, din cauza lipsei de medicamente.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM