Criza actuală nu iartă nici săracii nici bogații lumii

Publicat de Corina Muntean, 7 iulie 2022, 11:00
Cei mai bogați miliardari “au pierdut” 1,4 trilioane de dolari în ultima jumătate de an. Este cel mai abrupt declin semestrial înregistrat vreodată de clasa miliardară globală.
Averea celor mai bogați 500 de oameni din lume a scăzut cu 1.400 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, cel mai abrupt declin semestrial înregistrat vreodată de clasa miliardară globală. Conform Bloomberg Billionaires Index, averea celui mai bogat om de pe mapamond – Elon Musk s-a redus cu 60 de miliarde de dolari, în contextul prăbușirii cu aproape 36% a prețului acțiunilor Tesla de la începutul anului. În pofida scăderii, Musk rămâne pe primul loc în clasamentul Bloomberg, cu o avere netă estimată la 210 miliarde de dolari. Șeful Tesla și SpaceX este urmat în top de Jeff Bezos, cu o avere netă de 133 de miliarde de dolari. Averea fondatorului Amazon a scăzut cu 59 de miliarde de dolari în primul semestru. Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din Franța, se află pe locul al treilea, cu o avere de 128 de miliarde de dolari, mai puțin cu 50 de miliarde dolari în acest an, urmat de Bill Gates, cu 115 miliarde de dolari (-23 de miliarde dolari). Cei patru multi-miliardari au rămas singurii cu averi de peste 100 miliarde de dolari în acest moment.
La începutul anului, lista includea 10 persoane, printre care și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Averea lui Zuckerberg (acum locul 17 în indexul Bloomberg) s-a redus cu mai mult de jumătate în primul semestru, la 59,6 miliarde de dolari. Dar, cel mai semnificativ declin vine însă din sectorul criptomonedelor, ținta unor vânzări masive în prima jumătate a anului, conform publicației Profit. Changpeng Zhao, fondatorul și directorul general al Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare criptomonede, și-a văzut valoarea averii scăzând cu aproape 80 de miliarde de dolari, de la 96 miliarde de dolari în ianuarie. Averile miliardarilor sunt calculate de Bloomberg în funcție de cotațiile acțiunilor companiilor de la închiderea sesiunii bursiere de luni 4 iunie, fiind rotunjite.
După cum se poate constata, criza mondială lovește peste tot, no doar segmentul celor săraci ci și pe oamenii , care de regulă nu își fac griji privind viitorul. Acum, au însă la ce se gândi.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.