Criză a lemnelor de foc, în plină iarnă

Publicat de Corina Muntean, 22 decembrie 2017, 17:45
Printr-o interpelare adresată ministrului Mediului, deputatul de Mureș Marius Pașcan a cerut soluții la criza lemnelor de foc pentru populația din România.
Aproape jumătate dintre gospodăriile din România sunt încălzite cu sobe cu lemne, iar prețurile pot depăși peste iarnă la 3.000 de lei, pentru o singură familie, spune parlamentarul:
Lemnul de foc devine foarte scump și cred că tocmai prin această măsură, prin noile prevederi, cetățeanul de rând și cel care nu are resurse, este într-un fel sau în altul împins, din disperare, să meargă și să taie lemn la modul fraudulos, pentru a se putea încălzi. Omul a intrat într-o competiție, pe baza noilor reglementări, cu societățile comerciale, care, evident, au o altă forță financiară.”
Senatorul Cristian Chirteș a astras și el atenția, încă din primăvara acestui an, că această criză de lemne de foc ar putea să apară.
În opinia acestuia, problem sunt încă din 2015, după ce s-au făcut modificări
la regimul silvic și la regulamentul de vânzare a masei lemnoase:
Problema este că nu se poate pune în valoare lemn la proprietățile private, peste 1,5 milioane de hectare nu pot să dea acest uzufruct al pădurii. Pe de altă parte nu este corect să aruncăm întreaga criză a lemnului de foc către Romsilva care, din cele 20 de milioane de metri cubi, exploatează doar 8,9 milioane, iar mai mult de 2 milioane de metri cubi de foioase nu cred să poată oferi, pe când necesarul în România este undeva la 6-7 milioane de metri cubi.”
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a declarat că instituția asigură lemn de foc, între 90 și 130 de lei metrul ster, dar e lemn de rășinoase cu putere calorică mică:
Practic, în județul Mureș nu ar trebui să fie o criză a lemnului de foc, pentru că peste peste 50 la sută sunt păduri private, respectiv marea majoritate a persoanelor fizice și a primăriilor. Iar noi asigurăm lemn de foc, însă problema este că pădurile de stat sunt în zona de munte, valea Mureșului, valea Gurghiului, parte pe Sovata și este cu predilecție lemn de rășinoase pe care lumea nu este încântată să-l cumpere. Toată lumea vrea lemn de foioase, din zona unde sunt, cu prioritate, păduri private.”
În țară avem 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu combustibil solid, iar la Mureș necesarul este de 160.000 mc, pentru pentru 35.000 de locuințe.
Valeriu Russu