Creştinii sărbătoresc, astăzi, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului

Publicat de Corina Muntean, 6 august 2018, 08:00 / actualizat: 14 august 2018, 16:29
Conform învăţăturilor biblice, această sărbătoare marchează momentul în care Isus a urcat împreună cu apostolii Petru, Ioan şi Iacob, pe muntele Taborului pentru a se ruga.
Lângă Isus au venit şi proorocii Moise şi Ilie, cu care vorbea despre apropiatele sale patimi şi despre moartea pe cruce.
Pentru noi, această întâmplare semnifică invitaţia de a ne reînnoi sufletul, spune preotul ortodox din Tîrgu-Mureș, Gheorghe Șincan:
Domnul Christos S-a schimbat la Față și Dumnezeu Tatăl a vorbit celor care erau în preajma Domnului Christos întărindu-i în convingerea că ”Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevestit!”. Întotdeauna, praznicul Schimbării la Față înseamnă și un moment de întărire și de continuare a dorinței fiecărui creștin de a realiza o schimbare la fața sufletului său întru împlinirea poruncilor Domnului Isus Christos prin mijlocirea cărora fiecare om își poate câștiga mântuirea.”
Sărbătoarea Schimbării la Faţă sau Probejenia reprezintă, în calendarul popular, hotarul dintre vară şi toamnă.
De acum, frunza codrului îşi schimbă culoarea, iarba încetează să crească, apele se răcesc, iar berzele şi celelate păsări migratoare îşi încep călătoria.
În schimb, este dezlegare la peşte deoarece sărbătoarea se ţine în fiecare an la mijlocul postului Sfintei Marii.
Cristina Bulbescu