Creştinii sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare, marcată anul acesta de toate confesiunile la aceeaşi data

Publicat de Stan Lucian, 20 aprilie 2025, 09:24 / actualizat: 20 aprilie 2025, 22:41
La miezul nopţii, credincioşii au participat la Slujba Învierii, în cadrul căreia au ascultat relatarea evanghelică despre găsirea mormântului gol şi răspândirea veştii că Hristos a Înviat.
Mormântul în care a fost așezat Iisus după moartea pe cruce a fost găsit gol în dimineața de duminică de către femeile mironosițe și de Apostoli. Evangheliile relatează ulterior mai multe momente în care Iisus se arată ucenicilor Săi pentru a-i convinge că este viu și real.
Primele cuvinte ale lui Iisus înviat au fost „bucurați-vă!”. Le-a rostit către femeile care veniseră să-I ungă trupul cu mir, după cum aflăm din Evanghelia după Matei. Negura tristeții de pe chipurile femeilor s-a transformat dintr-o dată în lumină a bucuriei. Învierea Domnului este o sărbătoare învăluită în lumină.
Anul acesta toți creștinii sărbătoresc Paștile la aceeași dată, indiferent de confesiune. Diferența dintre calendarele folosite la calcularea datei Paștilor este anulată, din când în când, de mișcarea aștrilor, mai precis de fazele lunii de care se ține seama în stabilirea datei Paștilor. La primul Sinod ecumenic din anul 325, episcopii creștini au decis să fie respectat în toată Biserica același principiu în calculul datei Paștilor: prima duminică, după noaptea cu lună plină, după echinocțiul de primăvară. Anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la primul Sinod ecumenic și este o împrejurare fericită pentru manifestarea unității creștine prin sărbătorirea Învierii Domnului în același timp.
Fiind cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele durează trei zile, prelungindu-se în primele zile din Săptămâna luminată. În zilele de după Înviere, creştinii îşi înlocuiesc salutul obişnuit cu formula „Hristos a înviat – Adevărat a înviat!”, un salut care are origini în Noul Testament. Primii care au folosit această expresie au fost ucenicii Luca și Cleopa, după ce Hristos înviat li s-a arătat în drum spre Emaus. Când și-au dat seama că cel care-i însoțea este însuși Iisus Hristos, s-au întors într-un suflet la Ierusalim ca să vestească celor 11 ucenici că Hristos a înviat. Aceștia le-au răspuns: „Adevărat a înviat Domnul ”, întrucât i se arătase și lui Petru (Luca 24, 34). Ulterior, creștinii au preluat acest dialog din Evanghelia după Luca și l-au transformat în salut mărturisire pentru zilele de la Înviere până la Înălțare.
Sursa: RRA