Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi Rusaliile

Publicat de Corina Muntean, 20 iunie 2021, 07:00 / actualizat: 21 iunie 2021, 20:05
Pogorârea Sfântului Duh este semnificaţia acestei sărbători de poruncă în bisericile ortodoxe, catolice dar şi protestante.
Conform Sfintei Scripturi, Duhul Sfînt, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorît în această zi asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii.
E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că în aceeaşi zi, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de bărbaţi, „înafară de femei şi copii”.
Despre Darurile Duhului Sfânt ne vorbeşte preotul ortodox din Târgu-Mureş, Silviu Negruțiu:
Darurile Duhului Sfânt ar fi pacea, bucuria, dragostea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția. Dar aceste realități noi nu le putem obține singuri sau nu le putem obține fără un efort de a ne alinia Cuvântului lui Dumnezeu. Dar, când ele ne stăpânesc, atunci știm că Duhul Sfânt e cu noi, e în noi, e în manifestarea noastră, așa cum El a fost în permanență în lume de la Zidirea lumii și a fost permanență în lucrarea Domnului nostru Isus Christos.
Rusaliile cad întotdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paşti, sărbătoarea fiind numită și Ziua Cincizecimii.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, fiind numită „Sărbătoarea săptămânilor”.
Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.
Cristina Bulbescu